Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν αναχώρηση πλοίου με μετανάστες




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Αναχώρησε το πλοίο “Λέσβος” για το Δικελί της Τουρκίας, με περίπου 45 μετανάστες, στο πλαίσιο της διαδικασίας της επαναπροώθησης.

Ένταση δημιουργήθηκε πριν την αναχώρηση του πλοίου, όταν αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να εμποδίζουν την αναχώρηση του πλοίου διαμαρτυρόμενοι κατά της συμφωνίας για την επανεισδοχή.

Οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν, μετά την επέμβαση της αστυνομίας και του λιμενικού.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα και εμποδίζουν το πλοίο “Λέσβος” της εταιρείας «Τουργιόλ», στο οποίο έχουν επιβιβαστεί 45 μετανάστες προκειμένου να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Οι τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, αυτήν τη στιγμή έχουν πιαστεί στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς να αναχωρήσει. Στο σημείο, βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας και προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας, μεταφέρθηκαν την Τετάρτη και χθες Πέμπτη στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το χοτ σποτ της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρίζουν περαιτέρω βοήθειας» είπε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης.

Στο σύνολό τους, οι παραπάνω πρόσφυγες έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένεται πάντως να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν φυσικά ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΛΕΡΟΣ: Μετ’ εμποδίων αποβιβάστηκαν, χθες το βράδυ, στο λιμάνι της Λέρου, 240 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν με πλοίο, από τη Χίο.

Ομάδα κατοίκων του νησιού, ύστερα και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας εξέφρασε την αντίθεσή του για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο νησί, από άλλα νησιά, καλώντας σε κινητοποιήσεις την τοπική κοινωνία.

Μετά τη Λέρο το πλοίο Terajet κατευθύνθηκε στη Κω, όπου παρέλαβε 50 πρόσφυγες και μετανάστες για να τους μεταφέρει στη Μυτιλήνη, από όπου θα σταλούν στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Στρ. Μπαλάσκα, του ανταποκριτή μας Λ. Μαστή, Μυτιλήνη, Λέρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: