Τσίπρας-Γκουρία: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη




Λόγω των μεταρρυθμίσεων πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανάπτυξη του χρόνου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν. Βεβαίως, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Γκουρία υπογράμμισε ότι ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα απαιτηθούν 25 δισ., τελικά η ανακεφαλαιοποίηση προχώρησε με μόλις 6 δισ ευρώ. Έτσι και 20 δισ. εξοικονομήθηκαν- που θα βάρυναν το χρέος- και υπάρχει ένα δυνατότερο ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, είπε επίσης ο γγ του ΟΟΣΑ, «θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην άνοδο των εξαγωγών. Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, με επιμήκυνση».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους» υποστήρισε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές θέλουν έναν καθαρό ορίζοντα για να επενδύσουν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων, σημείωσε ότι η εισαγωγή μιας βασικής σύνταξης, μιας ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε μέτρα που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δημιουργώντας εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: