Τα εξτραδάκια που έγιναν συνήθειο: Όλων τα σκουπίδια μυρίζουν το ίδιο…




Του Κώστα Βενιζέλου

Την ώρα που ο βοηθός σουλτάνου επιχειρεί να εξευτελίσει με τις αξιώσεις του την ήδη εξευτελισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ακιντζί ως κακομαθημένο διαμαρτύρεται γιατί δεν πήγε Βρυξέλλες ως «ισότιμος» εν δυνάμει συνέταιρος, τα φώτα στη Λευκωσία παραμένουν στραμμένα στα σκάνδαλα.

Τι θα γίνει στις Βρυξέλλες φαντάζει απόμακρο και το Κυπριακό αποτελεί μια κουραστική επανάληψη στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των αλλεπάλληλων αποτυχημένων προσπαθειών. Η σκανδαλολογία προκαλεί απογοητεύσεις και οργή, αποτέλεσμα τούτων τα χαμηλά αντανακλαστικά. Όλα αυτά, όμως, είναι μια άλλη ιστορία που έχει πολλές παραμέτρους.

Σε μια χώρα με τόσα και τόσα προβλήματα έχει θριαμβεύσει η λαμογιά. Στην άλλοτε «αγία γη», σημαντική ενέργεια και… μαγκιά αναλώθηκαν σε κομπίνες. Οι μίζες ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις το κόστος του έργου. Τα εξτραδάκια τα πληρώνουν τα κορόιδα, που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Οι… έξυπνοι «διασφάλιζαν το μέλλον τους» με μια συμφωνία με καθορισμένο, πάντα, το ποσοστό που θα δοθεί κάτω από το τραπέζι.

Δικαίως είναι στραμμένη η προσοχή τής κοινής γνώμης προς τις καταγγελίες και τα σκάνδαλα καθώς πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Δικαίως προκαλούν την αγανάκτηση όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το παιχνίδι έχει χοντρύνει και είναι πρόδηλο πως οι πρωταγωνιστές της διαπλοκής καθορίζουν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, και τα δρώμενα στην κοινωνία. Κόμματα και πολιτικοί έχουν «καλομάθει» στους φακέλους και στα μαυροσάκουλα. Είναι το οξυγόνο τους, το οποίο τους διατηρεί εν ζωή.

Το παιχνίδι αυτό έχει γίνει συνήθεια, όπως και οι καλοστημένοι καβγάδες που παλαιότερα βοηθούσαν στις κομματικές συσπειρώσεις. Σήμερα τους πήρανε χαμπάρι οι περισσότεροι. Όσοι ακόμη φανατίζονται με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», έστω και λιγότεροι, μάλλον θεωρούν πως πάντα τα λαμόγια είναι ενταγμένα στους πολιτικούς αντιπάλους. «Πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα» υπάρχει μόνο στο δικό τους κόμμα. Ο καθένας ψάχνει στα σκουπίδια των άλλων για να τους εκθέσει και ποτέ στα δικά του. Ξεχνούν, όμως, πως έχουν την ίδια αποκρουστική μυρωδιά.

Το θέμα φαντάζει απλό: Έρευνα, αποτέλεσμα και τιμωρία. Σε αυτό το τρίπτυχο πολλά μπορούν να παρεισφρήσουν.
Οι εξάρσεις και οι υψηλόφωνες μπουρδολογίες αποτελούν φτηνή μέθοδο αποπροσανατολισμού. Το ερώτημα σαφές: Οι κλέφτες θα πάνε φυλακή; Ή θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση που σκοπίμως προκαλεί την αίσθηση πως «όλοι φάγανε», οπότε και θα… γλυτώσουν τελικά όλοι;

Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα, που δεν θα πρέπει να είναι τίποτε άλλο, παρά να πάνε οι ένοχοι φυλακή και να επιστρέψουν τα λεφτά. Όλα τα λεφτά και με τόκο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: