Μάρδας: «Διπλωματικά, δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος!»




«Κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις “νότες”, οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουν αυτές τις “νότες”… Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει “δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις”, να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Μάρδας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα πρόσθεσε «Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως».

Όσον αφορά το casus Belli σημείωσε: «To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό απάντησε πρωθυπουργός…Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με την επέκταση των χωρικών υδάτων, αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομέν. Σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν (και είναι ένα από τα κεφάλαια που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε.)12 μίλια χωρικά ύδατα”.

Στην Τουρκία ο Δημ. Μάρδας για εμπορικές συμφωνίες

Σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες και φορείς της Τουρκίας, σε συνέχεια του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, θα έχει από αύριο, Πέμπτη, έως τo Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο κ. Μάρδας θα επισκεφτεί την Πέμπτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθλομαίο και στη συνέχεια θα μιλήσει στα μέλη της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ).

Την επόμενη ημέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τουρκικής Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Ένωσης (TUSIAD), στα οποία θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπολογίζονται σε 6 δισ. δολάρια, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400 εκατ. δολάρια.

Τέλος, το Σάββατο ο κ. Μάρδας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Κωνσταντινούπολης Καπαλί Καρσί (Capali Carsi), με τον οποίο θα συζητήσει την πρόταση για αδελφοποίηση των παλαιών παραδοσιακών αγορών Αθήνας (Πλάκα-Μοναστηράκι) με τις αντίστοιχες της Κωνσταντινούπολης και του Ισφαχάν (Naqshe-e-Jahan Square) του Ιράν.

Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών η συνάντηση του Δ. Μάρδα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα προσφυγικά-μεταναστευτικά ζητήματα, Τόμας Μποτσέκ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: