Σκληρές απαιτήσεις από δανειστές: μιλούν για “σημαντική πρόοδο”, τίποτα για κόκκινα δάνεια




Παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μιλούν για “σημαντική πρόοδο” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, φαίνεται ότι οι απαιτήσεις των τελευταίων παραμένουν παράλογες και σκληρές.

Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν, πάντως, από τώρα την επιστροφή τους, μετά το Καθολικό Πάσχα, το οποίο χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για να διακόψουν τις συνομιλίες. Σκοπός, τονίστηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό ότι στην ανακοίνωση του Ταμείου γίνεται αναφορά στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, ενώ δεν αναφέρουν τίποτα για τα κόκκινα δάνεια όπου υπάρχει χάσμα.

Οι επικεφαλής των θεσμών αποχώρησαν χθες από την Αθήνα με τις διαβουλεύσεις να ξεκινούν ουσιαστικά την Δευτέρα 4 Απριλίου. Έως τότε, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο Γιώργο Παππού, νέα “βόμβα” έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το σενάριο της επιβολής ενιαίας κλίμακας, στην οποία θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια.

Οπως μετέδωσε στο MEGA ο Γιώργος Παππούς, με βάση τη νέα πρόταση, ένας εργαζόμενος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ από μισθωτές εργασίες και 15.000 εισόδημα από μπλοκάκι, δηλαδή συνολικό εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που είχε πληρώσει πέρυσι για το ίδιο εισόδημα, ανέρχονταν σε 7.700 ευρώ, όπως μεταδίδει ο Γιώργος Παππούς. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες περί αλλαγών και στην έκτακτη εισφορά.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 11 Απριλίου ούτως ώστε αυτή να τεθεί επί τάπητος στο Euroworking Group. Στις 15-17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας με τους θεσμούς θα πρέπει να θεωρείται η 22η Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

Μεγάλα “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση εξακολουθούν να είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα “κόκκινα δάνεια”.

ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗς ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ:
http://mignatiou.com/2016/03/tora-o-geroun-vlepi-simantiki-proodo-stis-diapragmatefsis-daniston-kivernisis/

ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ:
http://mignatiou.com/2016/03/ke-to-dnt-taftochrona-me-ton-geroun-omili-gia-proodo-ke-epistrofi-stis-2-apriliou/

Σόιμπλε – Σαπέν: Ναι, εμπιστευόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα!

Την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν από κοινού ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele, με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις Γάλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. «Ποτέ χωρίς την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του βιβλίου στα γαλλικά, «Μαζί διαφορετικοί» στα γερμανικά.

«Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου προς τους υπουργούς.

– Εγώ τον εμπιστεύομαι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν

– Φυσικά και εγώ, απάντησε ο Β. Σόιμπλε

«Πως έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Όχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη «μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Η ελληνική κρίση μας επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία. Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα. Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Παίρνοντας το λόγο ο Γάλλος υπουργός Μ. Σαπέν δήλωσε από μέρους του: «Θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας».

Ο Μισέλ Σαπέν υπενθύμισε στη συνέχεια ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι “ναι“, όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: