Κατηγορώ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον της Τουρκίας, που δεν της καίγεται καρφί…




Ενώ ξεκίνησε πολύ σωστά ο εκπρόσωπος του State Department, Τζον Κίρμπι, και κατήγγειλε την απαράδεκτη κρατική λογοκρισία που διέταξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας εναντίον της εφημερίδας Zaman, που συνδέεται με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, στη συνέχεια δεν έκανε το επιπλέον βήμα και συνέχισε με το γνωστό παράθυρο της χώρας συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και αυτό ενώ η Τουρκία “καίγεται” με το δικτατορικό “ύφος” του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σιγά αλλά σταθερά επιβάλλει απολυταρχικό καθεστώς.

Το πρωί της Παρασκευής έπειτα από …αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό έλεγχο η Ζαμάν, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και οι αδελφές εκδόσεις της εφημερίδας, περιλαμβανομένης και της αγγλόφωνης Today’s Zaman.

Ο εκπρόσωπος βρέθηκε σε δύσκολη θέση, και ήταν φανερό πως θα προτιμούσε να “αφοπλίσει” εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δημιουργεί μύρια προβλήματα στην αμερικανική κυβέρνηση.

Το θέμα για τη δικαστική απόφαση που έθετε υπό επιτροπεία ολόκληρο των όμιλο μέσων ενημέρωσης μέρος του οποίου αποτελεί και η ιστορική εφημερίδα Zaman, ήγειρε στην ενημέρωση του State Department η ανταποκρίτρια του ρωσικού Russia Today (RT), ρωτώντας τον εκπρόσωπο… εάν μπορεί να καταδικάσει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για να πάρει τη σκυτάλη ο ανταποκριτής του MEGA και του «ΕΘΝΟΥΣ», Μιχάλης Ιγνατίου… και στη συνέχεια άλλοι ανταποκριτές με αποτέλεσμα οι διώξεις των Τούρκωων δημοσιογράφων να κυριαρχήσουν στην ενημέρωση.

Κάπου εκεί ξεκινούσε το μαρτύριο του Τζον Κίρμπι, ο οποίος έπρεπε να βρει τρόπο να κρατήσει αποστάσεις, αλλά και να αποφύγει να χρησιμοποιήσει βαρύτατες εκφράσεις που χρησιμοποιεί το State Department σε άλλες περιπτώσεις… Το άρχισε, πάντως, πολύ καλά, και κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την απόφαση ως την τελευταία σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και ενεργειών στον τομέα της επιβολής του νόμου που προβληματίζουν.

Κάπου εκεί όμως ο τόνος άλλαξε και άρχισε η χρηστομάθεια, αν και ήταν φανερό πως δεν άρεσε στον κ. Κίρμπι αυτός ο άχαρος ρόλος. «Η δικαστική επιτροπεία στα οικονομικά και τη λειτουργία μια επιχείρησης ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αλλαγές στην αίθουσα ειδήσεων (newsroom) και τη γραμμή της (editorial policy)».

Απευθύνουμε έκκληση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι, όπως έκανε και σε προηγούμενες περιπτώσεις κραυγαλέων παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του ισλαμιστή Ερντογάν, να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους είναι συμβατές με τις δημοκρατικές αξίες που προβλέπει το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας του λόγου και όλως ιδιαιτέρως της ελευθερίας του Τύπου. «Σε μια δημοκρατική κοινωνία … οι απόψεις κριτικής πρέπει να ενθαρρύνονται όχι να φιμώνονται», τόνισε!

Κάπου εκεί ήταν λογικό να «ερεθιστούν» τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά και να ερωτηθεί ο εκπρόσωπος, ότι καλές οι εκκλήσεις, αποτέλεσμα όμως δεν βλέπει κανείς. Τότε ο Τζον Κίρμπι βρήκε τη… λύση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τους Τούρκους ηγέτες!

Ωστόσο, για να ήμαστε και ακριβοδίκαιοι, ο Κίρμπι ανέφερε ότι τα θέματα εγείρονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Τούρκους ηγέτες, παραδεχόμενος όμως έμμεσα την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι Τούρκοι, με την εντυπωσιακή αναφορά «…αλλά σίγουρα οι πράξεις [των Τούρκων] σε αυτή την υπόθεση [των διώξεων γενικά] μιλούν δυνατότερα από τα λόγια».

Όταν ρωτήθηκε για το τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ πέραν της διαβίβασης του μηνύματος στην Άγκυρα, για να πείσουν τους Τούρκους ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος που ακολουθεί μια δημοκρατική κυβέρνηση, ο Κίρμπι προσπάθησε να ξεφύγει δηλώνοντας, ότι δεν θα εικοτολογήσει αναφορικά με ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν… ή να μην προχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα όπως αυτό στην Τουρκία και συνέχισε να επαναλαμβάνει όσα προαναφέρθηκαν, τονίζοντας ότι όλοι οφείλουν να υπερασπίσουν τις παγκόσμιες δημοκρατικές αξίες…

Στην τελευταία αιχμηρή ερώτηση αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντας εγείροντας θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την Τουρκία, περιορίστηκε να διαφωνήσει απόλυτα με την εκτίμηση που υποδηλώνει η συγκεκριμένη δημοσιογραφική διατύπωση, με επιχείρημα ότι οι Αμερικανοί τα λένε και δημόσια (όπως στην εν λόγω ενημέρωση) όσο και ιδιωτικά στις συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία και θα συνεχίσουν να το πράττουν, θεωρώντας απόδειξη «ώριμης διμερούς σχέσης» το ότι τα συζητούν αυτά με την Άγκυρα….

http://mignatiou.com/2016/03/diktatoria-i-astinomia-ekane-chrisi-dakrigonon-isevale-sta-grafia-tis-efimeridas-zaman/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: