Κάμερον: “Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εκτός συζήτησης για πολλά-πολλά χρόνια”




Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «δεν είναι ούτε στο ελάχιστο στα χαρτιά να συμβεί για πολλά, πολλά χρόνια», ανέφερε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επί του προσφυγικού στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε επίσης ότι δεν μπορεί η Τουρκία να μη θεωρείται ασφαλής χώρα για την υποδοχή προσφύγων που θα επιστρέφονται από την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του κόμματός του για την πιθανότητα επίσπευσης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι «κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχει ένα βέτο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας». Ο Βρετανός ηγέτης υπενθύμισε ότι για παράδειγμα η Γαλλία έχει πει ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας και ότι το 75% της γαλλικής κοινής γνώμης τάσσεται κατά αυτής της ένταξης.

Συμπλήρωσε δε ότι η διαδικασία της ένταξης με την εξέταση κεφαλαίων περί ελευθεροτυπίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστικής ανεξαρτησίας κτλ. έχει υπάρξει «καλή και χρήσιμη» διαδικασία για πολλές χώρες που προσανατολίζονται προς την ΕΕ και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται και στην περίπτωση της Τουρκίας.

Ο κ. Κάμερον απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, μία από τις πολλές που ενείχαν ανησυχία για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, είπε πως το Συντηρητικό Κόμμα έχει δεσμευθεί στο μανιφέστο του ότι θα τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι μελλοντικών εντάξεων στην ΕΕ. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κάθε νέο κράτος μέλος θα πρέπει να έχει ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ που δε θα απέχει πολύ από το αντίστοιχο των παλαιών χωρών μελών.

Πολλές ήταν επίσης οι ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα του σχεδίου επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Απαντώντας στην παρατήρηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει αμφισβητήσει το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή προσφύγων, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ορθώς επισήμαιναν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ρόλου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. «Αλλά δεν είναι σωστό να λέμε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για Σύρους πρόσφυγες. Αυτό είναι ελαφρώς προσβλητικό για τους Τούρκους, οι οποίοι φιλοξενούν σήμερα 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία», είπε ο κ. Κάμερον.

Ο Συντηρητικός βουλευτής επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Κρίσπιν Μπλαντ επέμεινε ρωτώντας τον πρωθυπουργό «πόσοι ακόμα Κούρδοι πρέπει να σκοτωθούν από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας πριν να σταματήσουμε να θεωρούμε την Τουρκία ασφαλή χώρα, ιδίως για τους Κούρδους της Συρίας;» Ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε ότι για τους Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία η χώρα έχει υπάρξει ένα ασφαλές μέρος.

Σε ερώτηση για το κλείσιμο της δυτικής βαλκανικής οδού ο κ. Κάμερον είπε ότι δεν τον εκπλήσσει η απόφαση των χωρών που έχουν εγείρει φράκτες, καθώς ανησυχούσαν για τις μεγάλες ροές ανθρώπων. Συμπλήρωσε πως όσα περισσότερα κάνουν οι χώρες της ζώνης του Σένγκεν και η Ευρώπη συνολικά για να προφυλάξουν τα εξωτερικά τους σύνορα τόσο το καλύτερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά αυτή τη βοήθεια εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα βρει πιο χρήσιμη τη στήριξη «σε είδος», δηλαδή την αποστολή ειδικών όπως μεταφραστών και ανθρώπων με εμπειρία στη διαχείριση αιτήσεων ασύλου παρά το να της δινόταν χρηματική βοήθεια.

Εξάλλου, σε ερώτηση του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον για το αν η βρετανική κυβέρνηση θα επιδείξει συμπόνια για το δράμα των προσφύγων στην Ελλάδα δεχόμενη στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες με βρέφη, ο κ. Κάμερον απάντησε ότι με τέτοιες πρακτικές δε θα σταματούσε η παράνομη και επικίνδυνη διακίνηση ανθρώπων. «Χρειαζόμαστε κάποια σκληρά σύνορα. Μια χώρα είναι υπεύθυνη για τα σύνορά της και αν αυτά είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τότε είναι αυτή η χώρα είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη για τα σύνορά της», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Α. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: