Η Λευκωσία διαμαρτύρεται εναντίον της Τουρκίας για τον παράνομο “υποθαλάσσιο αγωγό”




Την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας για την ολοκλήρωση της παράνομης σύνδεσης μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε με επιστολή του στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Αιμιλίου.

Με την επιστολή που έχει ημερομηνία 8 Μαρτίου και δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου ως επίσημο έγγραφο της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών η Κυπριακή κυβέρνηση ζητά να «σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Αγκυρα, ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να αποφύγει την δημιουργία τετελεσμένων που υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία και βαθαίνουν την διαίρεση στο νησί». Επισημαίνεται επίσης ότι «τέτοιες ενέργειες ειδικά μάλιστα όταν συνοδεύονται από προκλητικές δηλώσεις όχι μόνο περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά υπονομεύουν και την εμπιστοσύνη των δυο κοινοτήτων…»

Στην επιστολή του ο κ.Αμιλιου χαρακτηρίζει την κατασκευή του αγωγού, «μια ακόμη πράξη πρόκλησης από την Τουρκία που στοχεύει στην ενίσχυση του αποτελεσματικού πολιτικού και οικονομικού ελέγχου στο Κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και να δυναμώσει την στρατιωτική κατοχή στο Βόρειο τμήμα του νησιού» και ότι η Τουρκία με αυτή την κίνηση «επιδιώκει την ενίσχυση του ελέγχου της επί των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο με την κατοχή της ιδιοκτησίας των υποδομών και του νερού που θα μεταφέρεται στην Κύπρο, αλλά επίσης και με την υπαγόρευση των όρων διαχείρισης του».

Η Λευκωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι από το έργο αυτό θα ωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος χαρακτηρίζοντας τους «αβάσιμους παραπλανητικούς και λανθασμένους» και όπως επισημαίνεται δεν δόθηκε ούτε ζητήθηκε άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας οπως απαιτείται από το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας(1982) και την σχετική εθνική νομοθεσία.

«Η τοποθέτηση αγωγών στα Κυπριακά χωρικά ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα όσο και οι εργασίες για υποδομές στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν μια καταφανή παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπως επίσης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ελληνοκυπρίων ιδιόκτητών των οποίων οι περιουσίες επηρεάστηκαν από αυτό το έργο» αναφέρει η επιστολή.
Η Κυπριακή κυβέρνηση κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς σαν κατοχική δύναμη παραβαίνει τις υποχρεώσεις της βάσει των άρθρων 43 και 46 του παραρτήματος της Πέμπτης Συνθήκης της Βιέννης (1907) για σεβασμό της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ατομικής περιουσίας.

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα το θέμα του νερού η επιστολή αναφέρει ότι η λειψυδρία αποτελούσε πάντοτε μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο και μια συνολική πολιτική για τους υδάτινους πόρους πάντοτε ηταν θέμα προτεραιότητας για όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις. Στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές οι ελλείψεις νερού αντιμετωπίσθηκαν με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ύδατος, που περιλαμβάνει υποδομές αφαλάτωσης και διαχείρισης όμβριων υδάτων. Από το 1974 η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει προβεί σε σημαντικές εργασίες συντήρησης και επισκευών στα φράγματα που παρέχουν νερό στις κατεχόμενες περιοχές. Το 2010 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προτείνει την κατασκευή μιας μονάδας αφαλάτωσης στα Κατεχόμενα, υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, την οποία όμως απέρριψαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

«Με την απόρριψη των όσων προτάσεων μέχρι τώρα είχαν υποβληθεί συνάγεται με ασφάλεια το συμπερασμα ότι πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να εμπεδώσει την παράνομη διαίρεση του νησιού και να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική υποτέλεια της αποσχιστικής οντότητας, από την Τουρκία» αναφέρει η επιστολή που κατατέθηκε στον ΟΗΕ.

Και η επιστολή η οποία έκτος από επίσημο έγγραφο της ΓΣ του ΟΗΕ θα δημοσιευθεί και στην περιοδική έκθεση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea / Law of the Sea Bulletin) καλεί όλους να εστιάσουν στην φάση αυτή στην «λύση του κυπριακού και στην επανένωση του νησιού, καθώς μόνο σε μια επανενωμένη Κύπρο θα μπορεί να εφαρμοστεί μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων, οπως και εξασφάλιση σταθερών υδάτινων πόρων, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, ελέγχους και εξαρτήσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: