Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι χθεσινές συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, για τις υποθέσεις που αφορούν το ΧΥΤΥ Πάφου και το ΧΥΤΑ Κόσιης, η επίσκεψη Τουσκ στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη, το παρασκήνιο ενόψει της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και οι απαιτήσεις της Άγκυρας, οι αποκαλύψεις πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Μίλησε το μπλοκάκι του Κοκότση» γράφει ότι άλλος ένας δήμαρχος μετά τον Σάββα Βέργα, ο οποίος και πάλι εμπλέκεται, ο κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης, δήμαρχος Λάρνακας, φέρεται να χρηματίστηκε σχετικά με συμφωνίες με την εταιρεία Helector που αφορούν το ΧΥΤΥ Κόσιης. Αλλού δημοσιεύει ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Παμπορίδη προς τους νοσηλευτές. Σε άλλο θέμα γράφει πως «ξεχασμένη» έκθεση «καρφώνει» Γιωρκάτζη.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Πέρασαν χειροπέδες στον Ανδρέα Λουρουτζιάτη» γράφει πως σοκαριστικές και καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, σε σχέση με τις ατασθαλίες και σκάνδαλα που αφορούν τον ΧΥΤΑ Πάφου και τη Μονάδα Ολοκλήρωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης. Αλλού δημοσιεύει δημοσκόπηση με βάση την οποία οι πολίτες δεν βλέπουν να εφαρμόζεται ΓΕΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει για παρέμβαση του Υπουργού Υγείας και πως οι νοσηλευτές αποτάθηκαν στους βουλευτές.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Πήρε φωτιά το παρασκήνιο» γράφει ότι ανηφορική θα είναι για τη Λευκωσία, αλλά και για την ΕΕ, αυτή η εβδομάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για την έξοδο από το μνημόνιο, την επόμενη μέρη, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κατάθεση Κοκότση της εταιρείας Helector οδήγησε σε νέο κύκλο συλλήψεων σε σχέση με τα διερευνώμενα σκάνδαλα για το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ της Κόσιης.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Δήμαρχος συλληφθείς υπ` αριθμόν 2» γράφει ότι μια ντουζίνα υπόπτους «έδωσε» με κατάθεσή του ο διευθυντής της εταιρείας Helector, Γιάννης Κοκότσης, που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του προωθούν τον εθνικό διχασμό. Αλλού γράφει πως ιδιωτικοποιείται το Τρόοδος.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, γράφει ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αυτή την βδομάδα και πριν από την σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις ροές μεταναστών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης στο πλαίσιο των ερευνών που αφορούν την λειτουργία των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων Κόσιης και Πάφου. Αλλού γράφει ότι οι νοσοκόμοι ζητούν τη βοήθεια των βουλευτών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», υπό τον κύριο τίτλο «Παζάρι Αναστασιάδη με τον Νταβούτογλου» γράφει πως Τύμπου και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων ζητεί η Άγκυρα από τη Λευκωσία, με τον Τουσκ να συζητεί τα ζητήματα με τον Πρόεδρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως Ουάσιγνκτον και Βρυξέλλες προκρίνουν ενδιάμεση λύση στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οκτώ χρόνια μετά την αγορά τους ανοίγει και πάλι ο φάκελος των πέντε ελικοπτέρων της ΕΦ και της Αστυνομίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Κύπρος», υπό τον τίτλο «Ιστορία μου… Αμαρτία μου» γράφει ότι σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίχθη η ενέργεια του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου να αποκαλύψει πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου και λεπτομέρειες που αφορούν την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία. Σε άλλο θέμα γράφει πως στην Τουρκία μετά τον Τύπο, στόχος είναι οι γυναίκες. Αλλού γράφει πως 2,5 δις ευρώ ετησίως είναι τα κέρδη από την εμπορία προσώπων στην Ευρώπη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», υπό τον τίτλο «Της διαρροής το κάγκελο» γράφει ότι μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, από το Μαρίνο Σιζόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκέφτεται αλλαγή του τρόπου ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, υιοθετώντας τις κατ` ιδίαν μεμονωμένες επαφές. Σε άλλο θέμα, στις εσωτερικές σελίδες, γράφει για το πακέτο έξι μέτρων του Ντράγκι για τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Αλλού γράφει ότι με απόθεμα για τρία χρόνια προσβλέπουμε στις αγορές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ρεπόρτερ», υπό τον τίτλο «Έξοδος», δημοσιεύει αφιέρωμα για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο και στο κούρεμα, τις δραματικές εξελίξεις, όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν αυτά τα τρία χρόνια. Αλλού δημοσιεύει ανοικτή επιστολή του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη προς τους νοσηλευτές. Σε άλλο θέμα γράφει «συναγερμός στον ΔΗΣΥ για τη Λεμεσό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: