Για απόπειρα γεφύρωσης διαφωνιών ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα γράφουν οι Financial Times




Δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «ΕΕ και ΔΝΤ επιχειρούν να γεφυρώσουν την όλο και πιο πικρόχολη διαφωνία τους για τη διάσωση της Ελλάδας», αναφέρει πως σε δείπνο τη νύχτα της Τετάρτης ο Πολ Τόμσεν από το Ταμείο, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ και ο Μάρκο Μπούτι, διευθυντής του οικονομικού τμήματος της Κομισιόν, συμφώνησαν να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφωνίες τους αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι FT αναφέρουν πως στο σημερινό Eurogroup θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των πιστωτών «εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών ότι η τρίτη διάσωση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ ήδη οδεύει προς κρίση».

Πάντως το δημοσίευμα παραθέτει και την εκτίμηση αξιωματούχων ότι οι δύο πλευρές παραμένουν ακόμα μακριά και ότι η μόνη λύση ίσως είναι να σταλούν διαπραγματευτές πίσω στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα με μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία για το κατά πόσο η λίστα αυτή θα επαρκεί για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ έως το 2018.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, οι δύο πλευρές (ΕΕ και ΔΝΤ) δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν στο πόσα πρέπει να κάνει η Αθήνα, με τους Ευρωπαίους να πιστεύουν πως ακόμα και χωρίς νέες μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει ένα μικρό πλεόνασμα και το Ταμείο να προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 1%. Επισημαίνεται δε και η επιμονή του ΔΝΤ στη «σαρωτική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτημα «πολιτικά δύσκολο» για το Βερολίνο.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΔΝΤ έχει δεχτεί έντονες πιέσεις να χαλαρώσει τη στάση του, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με τη μαζική εισροή προσφύγων, και η Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Αλλά το Ταμείο έχει δώσει ενδείξεις ότι δεν βλέπει κάποια άμεση ανάγκη για συμφωνία, καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται ρευστό πριν από τον Ιούλιο, όταν έχει να καλύψει αποπληρωμές ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι ο κ. Τόμσεν θέλει να τερματιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στα ελληνικά προγράμματα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο αναλυτής Μουιτάμπα Ραχμάν σχολιάζει ενδεικτικά ότι «υπάρχει ένας εντεινόμενος φόβος στην Ευρώπη ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του να φύγει από την Ελλάδα ή να επιβάλει μία αλλαγή κυβέρνησης».

ΚΥΠΕ: Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία, Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: