Επιμένουν για ομοσπονδία στην Συρία οι Κούρδοι…μέσω Μόσχας! Αραβικές αντιδράσεις




Ο εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας στη Μόσχα υπερασπίστηκε την ανακήρυξη ομόσπονδης κουρδικής περιφέρειας στη βόρεια Συρία, ένα σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Δαμασκού όσο και από τους Σύρους αντάρτες.

“Δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια αυτόνομη αποκλειστική περιοχή για το κουρδικό έθνος”, δήλωσε ο Ρόντι Όσμαν, διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης των Κούρδων της Συρίας στη Ρωσία.

“Σκοπεύουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και κοσμικό καθεστώς στο οποίο όλες οι συνιστώσες της συριακής κοινωνίας θα μπορούν να ξαναβρεθούν και στο οποίο θα αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται”, συνέχισε.

Οι Κούρδοι της Συρίας και οι σύμμαχοί τους ανακήρυξαν την Πέμπτη (17/3) ένα “ομοσπονδιακό σύστημα” που ενώνει τα τρία κουρδικά “καντόνια” (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ) και τις περιοχές που έθεσαν πρόσφατα υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, ένα μοντέλο το οποίο ευελπιστούν ότι θα δουν να εφαρμόζεται στο σύνολο της επικράτειας μετά το τέλος του πολέμου.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλία μοιάζει με μια ντε φάκτο αυτονομία για το 10% και πλέον του συριακού εδάφους στο οποίο περιλαμβάνονται τα τρία τέταρτα των συνόρων της με την Τουρκία, τα οποία ελέγχουν οι ομάδες των κούρδων μαχητών.

Οι Κούρδοι της Συρίας, που θεωρούνται μία από τις πιο δραστήριες δυνάμεις στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έχουν τεθεί στο περιθώριο των έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κυρίως λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Τουρκίας που θεωρεί πως το κίνημά τους είναι “τρομοκρατικό” και φοβάται τις συνέπειες που θα έχει για τη δική της κουρδική κοινότητα.

Οι Κούρδοι της Συρίας άνοιξαν τον Φεβρουάριο ένα γραφείο εκπροσώπησης στη Μόσχα και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ανοίξουν γραφεία στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και σε πολλές αραβικές χώρες.

Στο μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε την ανακήρυξη από τους Κούρδους της Συρίας μιας ομόσπονδης περιοχής στη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι τέτοιες “αυτονομιστικές κινήσεις πλήττουν την ενότητα της Συρίας”.

“Ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίπτει αυτές τις αυτονομιστικές κινήσεις που πλήττουν την ενότητα της Συρίας”, δήλωσε στο Κάιρο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Μπεν Χέλι. “Η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι για τον Σύνδεσμο θεμελιώδης αρχή”, είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: