Brookings: Η Ευρώπη κερδίζει χρόνο με τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό




Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση του Matteo Garavoglia* με τίτλο The EU-Turkey dirty deal on migrants: Can Europe redeem itself; που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Brookings.

Αναφέρεται στο σχέδιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. ντρέπονται διότι με αυτή τη συμφωνία αναγκάζονται να παραβιάσουν τις αξίες της Ε.Ε.

Ωστόσο, προτεραιότητα αποτελεί σήμερα να σταματήσουν τη μεταναστευτική ροή, να σώσουν τη Συμφωνία του Σένγκεν, να περιορίσουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό, να διασώσουν την πολιτική θέση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, να σταματήσουν τη πτώση των Βαλκανίων στο απόλυτο χάος και να σώσουν τον Βρετανό Πρωθυπουργό από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Παράλληλα, με τη συμφωνία αυτή οι Ευρωπαίοι κερδίζουν χρόνο ώστε να περάσουν αυτό το καλοκαίρι με την αναμενόμενη αύξηση της προσέλευσης μεταναστών, να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέας Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά και να θεσμοθετηθεί ένα ριζικά αναμορφωμένο πλαίσιο ασύλου όπως έχει προβλεφθεί στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και θα συνδράμει τις ελληνικές αρχές να επιβάλλουν την τάξη στα χαοτικά σύνορα της Ελλάδας.

http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2016/03/14-eu-turkey-migrant-deal-garavoglia

  • Ο Matteo Garavoglia είναι επισκέπτης ερευνητής στο Brookings

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: