Μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό στους επόμενους μήνες, εκτιμά ο Τζ. Πιτέλα




Την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ότι μια επανένωση της Κύπρου θα είναι μεγάλη επιτυχία για την ΕΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

«Η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας ότι σαφέστατη θέση του Τζιάνι Πιτέλα και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όπως αυτή εκφράστηκε στη συνάντησή τους είναι ότι «η λύση θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε ειδικότερα στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όπως εφαρμόζονται στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να είναι πολίτες 2ης κατηγορίας, σημείωσε

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν από κοινού την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα «περισσότερη Ευρώπη» για να μπορέσει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα χθες στις Βρυξέλλες, κ. Ομήρου εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε σύντομη ανάρρωση στους τραυματίες.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Πιτέλα συζήτησαν επίσης «το θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων ασφάλειας και μιας συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζονται».

Πρέπει, σημείωσε, “να εγκαταλειφθούν οι εγωισμοί, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εθνικισμοί, οι στενές αντιλήψεις των κρατών μελών και να προχωρήσουμε σε κοινές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας στην Ευρώπη αλλά και προάσπισης του τρόπου ζωής μας». Διότι, είπε, «οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να ζουν. Δεν μπορούμε ν` αφήσουμε τον τρόμο να μας κατανικήσει».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα πρέπει «να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια, οι ρίζες της τρομοκρατίας». Και εδώ, πρόσθεσε, «θα πρέπει η ΕΕ να προβληματιστεί για μια κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας που είναι ένας βασικός πυλώνας ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ». Ποιοι, συνέχισε, δημιούργησαν της αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας, ποιοι δημιούργησαν τις συγκρούσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη που υπήρξαν το φυτώριο στην πραγματικότητα για να εκκολαφθούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας».

Γι` αυτό, σημείωσε, «πρέπει να υπάρξει προβληματισμός και επιτέλους να κάνουμε πράξη αυτό που συχνά λέμε όχι λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη Ευρώπη και κυρίως περισσότερες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές».

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί με τις οικογένειες αυτών δυστυχώς έχασαν κάποιο κοντινό τους πρόσωπο στις Βρυξέλλες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πιτέλα μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Σε σχέση με τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε ότι συμφωνεί με την ανάλυση του κ. Ομήρου.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε πιο πολλή και πιο βαθιά συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη και περισσότερη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και κυβερνήσεων αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο, πρόσθεσε.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ανέφερε ότι με χαρά διαπιστώνει ότι η διαπραγματευτική διαδικασία προχωρεί προς την κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου.

Ευχαρίστησε όλα τα κόμματα και όλες τις προσωπικότητες που έχουν δεσμευθεί προς επίτευξη αυτού του ιστορικού στόχου, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτέλα έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενώ παραμένουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή του ότι στους επόμενους μήνες μπορεί να εξευρεθεί μια συμφωνία, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η επανένωση της Κύπρου θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε.

Μετά το σκοτάδι στο οποίο βυθιζόμαστε από την απειλή της τρομοκρατίας, η επανένωση της Κύπρου θα είναι σαν ένα φως για ολόκληρη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα, πρόσθεσε ο κ. Πιτέλα.

Το «περισσότερη Ευρώπη» δεν πρέπει απλώς να είναι ένα σύνθημα αλλά ο στόχος μας, σημείωσε.

«Δεν υπάρχει πια λόγος να διατηρείται αυτό το τείχος. Το τείχος του Βερολίνου έχει γκρεμιστεί, ήρθε η ώρα και για το τείχος της Κύπρου να εξαφανιστεί», είπε.

Τον κ. Πιτέλα συνόδευαν οι συνάδελφοί του Κύπριοι Ευρωβουλευτές που ανήκουν στην πολιτική του ομάδα Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: