Πρόταση γέφυρα ΕΕ-ΔΝΤ για Ελλάδα, έβγαλε το χθεσινό “μυστικό” δείπνο των Βρυξελλών




Δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 3,5 δις ευρώ, προβλέπει η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των δανειστών στο δείπνο των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για μια πρόταση ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018.

Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες, το κλίμα ήταν πολύ καλό και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος που γεννά ελπίδες για εξεύρεση λύσης και για επιστροφή το ταχύτερο των δανειστών στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το «Βήμα» το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως τη μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω.

Κι αυτό την ώρα που το ΔΝΤ μιλά για κενό που μπορεί να φτάνει το 5%, δηλαδή μέτρα έως 9 δις μέχρι το 2018. Πρόκειται ασφαλώς για μεγάλη διαφορά καθώς η Ελλάδα στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να λάβει μέτρα από 1,8 δις έως και 3,6 δις ενώ στη δεύτερη τα μέτρα που ζητά το Ταμείο σχεδόν τριπλασιάζονται.

Οι φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Προσφυγικό αλλά και το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο δημιούργησε νέα δεδομένα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευελιξία την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού ώστε να μη χρειαστούν μέτρα – σοκ για την επόμενη τριετία.

Και βεβαίως κανείς δε θέλει στην Ευρώπη αυτή την περίοδο να αναζωπυρωθούν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μια οικονομική αναταραχή θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην ΕΕ. Ισως και γι’ αυτό χθες ο Ευκλ. Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε για τους φόβους περί Grexit που δεν έχουν απομακρυνθεί.

Ακόμη και στο ευνοϊκό σενάριο του μικρότερου δημοσιονομικού κενού, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ωστόσο θα προκαλέσουν ευρύτατες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σημειώνουμε ότι και χθες το Ταμείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν στο δείπνο, ενώ εκπρόσωπος του είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επιστροφή της Αποστολής του, υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, στην Αθήνα. Η άρνηση του ΔΝΤ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν είναι τουλάχιστον περίεργη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή τα ταμεία έχουν στεγνώσει, συζητήθηκε το ενδεχόμενο της “σαλαμοποίησης” της αξιολόγησης. Δηλαδή να τελειώνει ένα θέμα, π.χ. το φορολογικό και να δίνεται στην Ελλάδα υπο-δόση, μετέδωσε ο Α. Χριστοδουλάκης στην Κοινωνία Ωρα Mega. Είπε επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου φέρονται να είπαν αν μας θέλετε θα λάβουμε μέρος με τους δικούς μας όρους…

Μιλώντας, πάντως, χθες στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

http://mignatiou.com/2016/03/tsakalotos-me-efthini-tou-dnt-kathisteri-i-axiologisi-se-kindino-to-elliniko-programma/

http://mignatiou.com/2016/03/sto-dipno-ton-daniston-i-ellada-to-kirio-piato-tha-simfonisoun-ke-tha-epistrepsoun/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: