Φεύγουν Ντέλια και λοιποί: Συμφωνούμε στα βασικά για ασφαλιστικό λέει ο Τσακαλώτος




Με σημεία σύγκλισης, και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερο πρόοδος, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από τους επικεφαλής των θεσμών.

Μάλιστα, τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους, αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ θα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

«Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

Αν με ρωτούσατε – είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Την ίδια ώρα, τη διαβεβαίωση ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση κύριων συντάξεων, ούτε καμίας σύνταξης, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση. Το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενόμενου», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όλα τα θέματα που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών στο παρελθόν, είναι ανοιχτά. «Η τακτική τους είναι να κρατούν ανοιχτά τα ζητήματα αυτά. Οι θεσμοί μάς λένε, δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε, γιατί το αναδιανεμητικό σας σύστημα βοηθάει τους αδύναμους, και εμείς θέλουμε ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι’ αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε» ανέφερε, ενώ διευκρίνισε: «Δεν μας έβγαλαν κόκκινη κάρτα για τις εισφορές, μας είπαν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας και εμείς τους είπαμε ότι το σοκ από τη μείωση των συντάξεων η κοινωνία δεν θα το άντεχε».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» να μην τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη, όπως, επίσης και να μην μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ωφελούνται και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό.

Όπως είπε, «μέχρι τώρα, αυτοί που τράβαγαν το κάρο ήταν οι μισθωτοί, το 63% του ελληνικού λαού που πληρώνει πάνω από το 80% των φορολογικών βαρών- και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας, όπως οι δικηγόροι οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι αγρότες, οι πιο αδύναμοι. Επιδιώκουμε, γενικά, να ελαφρύνουμε την κατάσταση των φτωχότερων ανθρώπων, να πληρώσουν λίγο περισσότερο τα μεσαία στρώματα και περισσότερο οι πλούσιοι, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένας από τους λόγους που προσπαθούμε τώρα να συνδέσουμε το ασφαλιστικό με το φορολογικό, δηλαδή να έχουμε κοινή είσπραξη του φόρου και των εισφορών, είναι για να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή. Δεν είναι καθόλου οριζόντιο μέτρο. Αυτό που κάνουμε είναι ο ορισμός των αντι-οριζόντιων μέτρων, αντί να πάμε να πάρουμε απ’ όλους, πάμε να τα πάρουμε από τους πλουσιότερους. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: