Ομπάμα σε Τουρκία και Κούρδους: Εχθρός ο ΙΚ, αυτοσυγκράτηση εδώ και τώρα…




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει τον ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα ώστε η Αμερική να χαρακτηρίσει ως “τρομοκράτες” τα μέλη των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας (YPG), όπως επεδίωκε η ‘Αγκυρα όλες τις προηγούμενες ημέρες. Η Τουρκία κατηγορεί τους Κούρδους του YPG ότι έχουν στενή σχέση με τους αντάρτες του PKK, τους οποία η Ουάσιγκτον και η ‘Αγκυρα χαρακτηρίζουν “τρομοκράτες”.

Ο κ. Ομπάμα και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είχαν συνομιλία 80 λεπτών, όπως διέρρευσαν οι Τούρκοι, που αφορούσε βασικά τη Συρία. Επειδή ο κ. Ερντογάν δεν ομιλεί την αγγλική τα 40 και πλέον λεπτά χρειάστηκαν για τη μετάφραση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε προς τον κ. Ερντογάν την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Ο κ. Ομπάμα κάλεσε και τις κουρδικές δυνάμεις του ΥPG να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να αποσπάσουν περισσότερο έδαφος, αλλά και την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση τερματίζοντας τους βομβαρδισμούς στην περιοχή, εναντίον των Κούρδων. Οι τελευταίοι έχουν σημειώσει εντυπωσιακές νίκες με τη βοήθεια των Ρώσων, αλλά και των Αμερικανών.

Στη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, αναφέρεται ότι η συνομιλία κάλυψε την κατάσταση στη Συρία και τη συνεργασία των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Προστίθεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του (στον κ. Ερντογάν) και καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα στις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία, ως γνωστόν, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στρατιωτικοί και πολίτες. Καταδίκασε επίσης και την τρομοκρατική επίθεση της 18ης Φεβρουαρίου εναντίον τουρκικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.

Στη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρονται και τα εξής:

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες προωθήσεις του Συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία και κάλεσε επειγόντως να σταματήσουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις με την Τουρκία και με τις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία και υπονομεύουν τις συλλογικές μας προσπάθειες στη βόρεια Συρία για αποδόμηση και ήττα του ISIL».

Ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις του YPG «δεν θα πρέπει να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες στην περιοχή για να αποσπάσουν νέα εδάφη και κάλεσε αμοιβαίως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, παύοντας τις βολές πυροβολικού στην περιοχή. Τόνισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία που επετεύχθη στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και κάλεσαν τη Ρωσία και το καθεστώς του Άσαντ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και του ΡΚΚ, και επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο της αποδόμησης και τελικής καταστροφής του ISIL.

Readout of the President’s Call with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary

February 19, 2016

The President spoke today by phone with Turkish President Recep Tayyip Erdogan about the situation in Syria and U.S.-Turkish cooperation in the fight against terrorism.

The President condemned and offered condolences for the February 17 terrorist attack in Ankara, which killed and wounded both military personnel and civilians, and the February 18 terrorist attack against a Turkish military convoy in Diyarbakir Province. President Obama expressed concern about recent Syrian regime advances in northwest Syria and urgently called for a halt to actions that heighten tensions with Turkey and with moderate opposition forces in northern Syria, and undermine our collective efforts in northern Syria to degrade and defeat ISIL.

President Obama stressed that YPG forces should not seek to exploit circumstances in this area to seize additional territory, and urged Turkey to show reciprocal restraint by ceasing artillery strikes in the area. He emphasized the unwavering commitment of the United States to Turkey’s national security as a NATO Ally.

The two leaders expressed their support for the understanding reached in Munich last week on the cessation of hostilities in Syria and called on Russia and the Assad regime to halt airstrikes against moderate opposition forces. The leaders pledged to deepen cooperation in the fight against all forms of terrorism, including the PKK, and reiterated their shared goal of degrading and ultimately destroying ISIL.

Τι ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι για την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν

H τουρκική προεδρία ανακοίνωσε χθες το βράδι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και οι κουρδικέδς δυνάμεις YPG στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν πάντα την υποστήριξή τους στην Τουρκία, μία χώρα σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.

Η τουρκική προεδρία επισήμανε ότι ο Ομπάμα και ο Ερντογάν συμφώνησαν ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα θα αυξήσουν την συνεργασία τους στην μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επιπλέον την κατάσταση στη Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Ρόιτερς Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: