Παρέμβαση Μπάιντεν για εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας: Τι σημαίνει για Κύπρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Αμερικανοί πιέζουν για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας με δέλεαρ το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ρόλο μεσολαβητή διαδραματίζει ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στις 6-8 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, θέλοντας να κλείσει τη συμφωνία.

Ο κ. Μπάιντεν θεωρεί πως εντός του τρέχοντος έτους θα πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, θέτοντας υπόψη των συνομιλητών του τα εκατέρωθεν οφέλη. Οι δυο πλευρές, η τουρκική και η ισραηλινή, που διατηρούν επαφή και συζητούν τρόπους εξομάλυνσης, βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, τις τελευταίες ημέρες λόγω σκλήρυνσης της στάσης της Άγκυρας, κάνει δεύτερες σκέψεις το Τελ Αβίβ. Κυρίως σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις που θέτει η Τουρκία και έχουν να κάνουν με την παρουσία της στη Γάζα.

Το κίνητρο που προβάλλεται για να αποτελέσει τον λόγο που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η Άγκυρα θεωρεί πως παραμένει «η πιο ελκυστική λύση» για να μεταφερθεί με αγωγούς το αέριο προς την Ευρώπη. Η ισραηλινή πλευρά ως προς το κόστος δεν διαφωνεί πως η οδός μέσω Τουρκίας είναι η πιο συμφέρουσα, πλην όμως ο Βενιαμίν Νετανιάχου τη θεωρεί επιλογή υψηλού ρίσκου όσο ο Ερντογάν βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Το θέμα δεν έχει κλείσει και οι συζητήσεις συνεχίζονται όπως και οι παρεμβάσεις των Αμερικανών. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται να επιδιώκει αποτελέσματα και μάλιστα σύντομα.

Στο πακέτο βρίσκεται και το Κυπριακό, καθώς για να συμπληρωθεί το παζλ και να λειτουργήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας θα πρέπει να γίνουν βήματα και στο πεδίο αυτό. Για τους Αμερικανούς και για ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους μας, το Κυπριακό είναι στο πακέτο μιας συμφωνίας για την περιοχή χωρίς να ασχολούνται με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: