«Υπερπόντιο» ταξίδι σε πολιτισμούς με την έκθεση «Overseas» του Αμερικανικού Κολλεγίου




Στα 140 χρόνια από την ίδρυση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αφιερώνεται η έκθεση «Οverseas» που εγκαινιάζεται στις 4 Μαρτίου, με ιστορικά έργα από τη συλλογή του Αμερικανικού Κολλεγίου και σύγχρονα έργα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές.

Ο τίτλος της έκθεσης και το περιεχόμενό της δηλώνει το «υπερπόντιο» ταξίδι σε πολιτισμούς, υπογραμμίζοντας τη σχέση του Κολλεγίου με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την Αμερική και την Ελλάδα, τη μετακίνησή του στις αρχές του 20ού αιώνα από τη Σμύρνη -όπου ιδρύθηκε- στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά και τη διάσχιση της Μεσογείου σήμερα από χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών ζητώντας άσυλο.

Με ποικίλα μέσα τα έργα της έκθεσης εξερευνούν τρόπους ύπαρξης, γνώσης, επικοινωνίας, κριτικής και δράσης. Στο κέντρο της έκθεσης βρίσκεται ένα αναγνωστήριο, ως παράρτημα των βιβλιοθηκών των Κολλεγίων Deree και Pierce. «Οι διαφορετικές εικαστικές φωνές και προσεγγίσεις επιλεγμένων βιβλίων -επιστημονικών και λογοτεχνικών- σχηματίζουν ένα τοπίο προς εξερεύνηση, που περιέχει την έννοια της μετατόπισης από έναν τόπο στον άλλο, τη μεταβλητότητα των ταυτοτήτων, το ρόλο της εικόνας στις αναπαραστάσεις», αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών από το Frances Rich School of Fine and Performing Arts του Deree.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί Νίκος Βέλμος, Αικατερίνη Γεγησιάν, Sister Corita, Αναστασία Δούκα, Μαρία Καραντζή, Μαρία Λοϊζίδου, Κώστας Μπασάνος, Ντόρα Οικονόμου, Φωτεινή Παλπάνα, Αλίκη Παναγιωτοπούλου, Ραλλού Παναγιώτου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Πάρις Πετρίδης, Ruth Proctor, Frances Rich, belit sağ, Pascal Sébah, Παντελής Χανδρής.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έως τις 2 Απριλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: