Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας




Στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκεται ήδη η νατοϊκή δύναμη αναμένοντας το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες και που θα προσδιορίζει τον ακριβή τρόπο δράσης της, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη σημερινή συνέντευξη για το προσφυγικό.

«Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ ανατολικά των νησιών προς τα μικρασιατικά παράλια σέβεται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και όλοι θα καταθέτουν σχέδια πτήσεως» επισήμανε ο υπουργός.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι με τη συμφωνία όσοι μετανάστες ή πρόσφυγες διασώζονται είτε στα τουρκικά είτε στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία.

Πάντως δήλωσε ότι η ελληνικά πλευρά αναμένει ότι «θα έχουμε διάφορα παζάρια» από την πλευρά της Τουρκίας και χωρίς τη δυνατότητα του «νατοϊκού καπέλου» που αφαίρεσε η απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί συμφώνησαν να μην είναι Τούρκος ο διοικητής στη δύναμη το επόμενο εξάμηνο. Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με την αποφαση θα είναι «προς ζημίαν της», προσέθεσε.

Επίσης ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι «κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν θα εγκατασταθεί στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της προσωρινής εγκατάστασής τους αφορά κυρίως σε σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου έχουν βρεθεί 1.200 σπίτια, προσέθεσε.

Όσον αφορά την πρότασή του για πλωτά κέντρα καταγραφής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι ήδη έχει λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησής τους από τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας. Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν εξαιρούνται τα Δωδεκάνησα από το επιχειρησιακό πλάνο που ετοιμάζει η Συμμαχία.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στο θέμα της διαχειριστικής αρχής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε την παρέμβαση του ΣΔΟΕ και της οικονομικής αστυνομίας για τις καταγγελίες περί οικονομικής εκμετάλλευσης των προσφύγων στην Κω από «μια πολύ μικρή μειοψηφία».

Τέλος, δήλωσε την ετοιμότητα του υπουργείου να παράσχει ό,τι επιπλέον ζητηθεί και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή εκπλήρωση της υποχρέωσης της χώρας μας έναντι της ΕΕ στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: