Ο Κατρούγκαλος πήγε στο Μαξίμου, ενώ στο Χίλτον τον ανέμεναν οι εκπρόσωποι των δανειστών




Για αύριο αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το ραντεβού είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη στις 16:30, ωστόσο αναβλήθηκε – για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους – για την Πέμπτη στις 14:00.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, η ελληνική πλευρά εισέπραξε τη γενική άρνηση των δανειστών για κάθε αύξηση σε εισφορές και συγκεκριμένα στην αύξηση 1,5% στις εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης, αναφέρει το capital.gr

Με την αρνητική στάση των θεσμών απέναντι σε αυξήσεις εισφορών υπέρ της επικουρικής αλλά και της κύριας ασφάλισης, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την περικοπή των επικουρικών και κύριων συντάξεων προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ για το 2016. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει ως “κόκκινη γραμμή” τη μη περικοπή των συντάξεων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Την απάντηση των δανειστών στην πρόταση για το νέο φορολογικό αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνάντηση που έχει με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνει τα σενάρια για τις κλίμακες, προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% -από 42% σήμερα-και πρόσθετη δημοσιονομική απόδοση τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, σε αυτά τα σενάρια δεν προβλέπεται ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, που αποτελεί ρητή μνημονιακή δέσμευση, και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει το κουαρτέτο, το οποίο πάντως φέρεται ήδη να απέρριψε ανώτατο συντελεστή μεγαλύτερο του 50% που πρότεινε κατά πληροφορίες η ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει απάντηση σχετικά με το αν οι αλλαγές περιλαμβάνονται στην πρόταση. Οι ελεγκτές πάντως ζητούν να ψηφιστούν τώρα οι αυξήσεις στη φορολογία των αγροτών, με τον συντελεστή να αυξάνεται από το 13% στο 20% φέτος και στο 26% του χρόνου.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε… Συμπληγάδες και είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χθες το βράδυ, ενώ συνεχιζόταν ακόμη η σύσκεψη με το κουαρτέτο, ότι είναι πολύ δύσκολο πολιτικά να χειριστεί η κυβέρνηση και το φορολογικό, με τους αγρότες και όχι μόνο στους δρόμους.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι δανειστές φέρονται να εξέφρασαν ήδη τις ενστάσεις τους για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι το μέτρο που προτείνει η Αθήνα για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Οι δανειστές επιμένουν και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ διαφωνούν και με το ύψος της εθνικής σύνταξης, για την οποία μάλιστα ζητούν να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, και μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη εργασίας και όχι 15.

Ακόμα πιέζουν για χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης -ανατρέποντας πλήρως τον σχεδιασμό Κατρούγκαλου- και, φυσικά, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Αν και πληροφορίες από το στρατόπεδο της κυβέρνησης αναφέρουν πως στις σημερινές συζητήσεις δεν τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων, διαφαίνεται αλλαγή στην κυβερνητική ρητορική και, από τη σιγουριά ότι δεν θα περικοπούν κύριες συντάξεις, γίνεται πλέον λόγος για πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και για μάχες που θα δοθούν.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια οι θεσμοί δανειστές συμφώνησαν μεν να παραταθεί κατά έναν μήνα η εξαίρεση από την πώληση σε funds των προβληματικών δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων, αλλά υπάρχουν πιέσεις για να προχωρήσουν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες και αποφάσεις για τη δημιουργία της αγοράς μεταπώλησης των δανείων αυτών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: