Οι “Χρυσαυγίτες” και η “μαγκούρα του Γκόρτσου” προκαλούν επεισόδια, λέει η κυβέρνηση-Κατά κύματα φτάνουν οι αγρότες




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ «Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής», ανέφερε, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τα επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομίας.

Ο υπουργός κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισε πως σκηνές όπως αυτές το πρωί, με την επιχείρηση εισβολής μαγκουροφόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε διάλογο για τις βέλτιστες λύσεις.

«Καλέσαμε όλους σε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο. Προϋπόθεση για τον διάλογο είναι έρθουν. Έχουμε πάρει αιτήματα από συγκεκριμένα μπλόκα και θα τα συζητήσουμε. Προϋπόθεση του διαλόγου όμως είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές γύρω από ένα τραπέζι. Είμαι βέβαιος ότι οι αγρότες θα έρθουν. Γιατί οι αγρότες δεν είναι οι μαγκουροφόροι που επιχείρησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής. Και αυτοί αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε:
«Εμείς με όλους τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι, με αυτούς θα συζητήσουμε, διότι αυτοί είναι η ελπίδα για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα που είναι η επίσης ελπίδα για την ανάταξη της οικονομίας μας».

Ακροδεξιά και ειδικότερα “χρυσαυγίτικα στοιχεία” προκάλεσαν τα σοβαρά επεισόδια στο Χαϊδάρι, ανέφερε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο ίδιος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο αγροτικός κόσμος θα απομονώσει τα στοιχεία αυτά και θα διεκδικήσει ειρηνικά τα αιτήματά του.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί αυτή την ώρα στην Αθήνα, σε όσους δρόμους έχουν παραμείνει ανοιχτοί, αφού έκλεισαν αρκετοί, λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών. Ειδικότερα, τώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στη λεωφόρο Συγγρού, από το ύψος της Φραντζή, την Αμαλίας, τη Βασ. Σοφίας από το ύψος του Χίλτον, την Πειραιώς και η Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος του Σκαραμαγκά. Σε λίγη ώρα αναμένεται να κλείσουν σχεδόν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ…

…τα διόδια των Αφιδνών μόλις πέρασαν δεκαεπτά τρακτέρ αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, τα οποία συνοδεία της αστυνομίας θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Αθήνας, μετά σχετική συμφωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων των αγροτών.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση των αγροτών προκειμένου να λάβουν μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί παραγωγοί αλλά και εργαζόμενοι κι από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι συγκεντρώσεις για τις 5.00 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν πορείες με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος.

Επίσης, σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι τέσσερις προσαγωγές που έγιναν νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη συγκέντρωση των αγροτών, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, στα επεισόδια τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα οι προτάσεις των αγροτών στον πρωθυπουργό

Μετά τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων στα μπλόκα, αλλά και μαραθώνιας συζήτησης των μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το πλάνο άλλαξε και θα στείλουμε τελικά τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό, όπως και σε όλους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Μπορεί να διαφωνούμε με την ημερομηνία διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προβούμε σε κάποια κίνηση που θα θεωρηθεί ότι υποσκάπτει τον αγώνα των συναδέλφων μας. Άλλωστε, υπάρχει και δικός μας κόσμος που θα δώσει δυναμικό “παρών” στην κινητοποίηση».

H. Κανίστρας, Δ. Μανιατάκος, Ελένα Αλεξιάδου, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Πάτρα, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: