Εκκληση Μπαν κι Μουν σε Αυστρία και λοιπούς: Αφήστε τα σύνορα ανοικτά για πρόσφυγες




Ηχηρη παρέμβαση από τον Οργανισμό Ηνωμένων σημειώθηκε με επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου Στεφάν Ντουζάρικ, ο οποίος μετέφερε έκκληση του Μπαν κι Μουν για να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον αυξανόμενο αριθμό συνοριακών περιορισμών κατά μήκος της βαλκανικής οδού, περιλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ.

Υπογραμμίζει ότι τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συμβαδίζουν με την Συνθήκη του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και το Πρωτόκολλο του 1967.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει αμείωτος και το κλεισιμο των συνορων δημιουργει ασφυκτικη κατασταση στην Ελλαδα. Στο μεταξύ, τονίζει, η Τουρκια ηδη φιλοξενει 2,6 εκ προσφυγες και αιτουντες ασυλο.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, αναγνωριζει την πιεση πολλων ευρωπαϊικων κρατων ωστοσο καλει ολες τις χωρες να κρατησουν ανοιχτα τα συνορα τους και να δρασουν σε πνευμα υπευθυνότητας και αλληλυγγύης και παράλληλα να αφήσουν ανοικτές τις νομικές οδούς για πρόσβαση των προσφύγων σε άσυλο. ΟΛΓΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

«Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την αύξηση του αριθμού των συνοριακών περιορισμών κατά μήκος της βαλκανικής εδαφικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και του Πρωτοκόλλου του 1967, επειδή ο ατομικός καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα και η αξιολόγηση των ατομικών αναγκών προστασίας δεν γίνονται δυνατά.

O αριθμός των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζεται αμείωτος και ότι οι αποκλεισμοί των συνόρων δημιουργούν δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, συνεχίζει, η Τουρκία φιλοξενεί ήδη πάνω από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ο Γενικός Γραμματέας έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που αισθάνονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο ίδιος καλεί όλες τις χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους και να ενεργούν με πνεύμα επιμερισμού ευθύνης και αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης των νομίμων οδών για πρόσβαση στο άσυλο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων φιλοξενούνται από τις αναπτυσσόμενες χώρε. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για κατανομή των ευθυνών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης για μεγάλες μετακινήσεις των προσφύγων και των μεταναστών, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη».

Statement attributable to the Spokesman for the Secretary-General on border restrictions along the Balkan land route

The Secretary-General is following with great concern the increasing number of  border restrictions along the Balkan land route, including in Austria, Slovenia, Croatia, Serbia and The former Yugoslav Republic of Macedonia.   Such border restrictions are not in line with the 1951 Convention Relating to the Status of Refugees and its 1967 protocol because individual determination of refugee status and assessment of individual protection needs are not made possible. T

he Secretary-General notes that the number of asylum seekers entering Greece from Turkey continues unabated, and that the border closures are creating a difficult situation in Greece.  Meanwhile, Turkey is already hosting in excess of 2.6 million refugees and asylum seekers.

The Secretary-General is fully aware of the pressures felt by many European countries.  However, he calls on all countries to keep their borders open, and to act in a spirit of responsibility sharing and solidarity, including through expanding legal pathways to access asylum.

The Secretary-General recalls that the vast majority of refugees are hosted by developing countries.  There is a real need for responsibility sharing at the global level.  This will be one of the key issues in the General Assembly’s Summit on large movements of refugees and migrants, to be held on 19 September in New York.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: