«Εδώ είναι Βαλκάνια», στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης




«Μίρκο Κράλη τι ζητάς; Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε: Εδώ είναι Μπαλκάνια» (Νίκος Εγγονόπουλος – «Όρνεον 1748», Ποιήματα, Β’. Ίκαρος, 1977) ή απλώς …«Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε» (Διονύσης Σαββόπουλος, «Μπάλλος», 1971).

«Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» σύμφωνα με τη ρήση των αρχών του προηγούμενου αιώνα που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στα τέλη του, τα Βαλκάνια η περιοχή με τη μοναδική φυσιογνωμία και τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικές και πολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, έγιναν (μετά και τον τραγικό πόλεμο του 1991 που σήμανε και το νέο διαμελισμό κρατών τους) η «μαγιά» και το «σκηνικό» για δεκάδες ταινίες – ειδικά των αρχών του 21ου αιώνα.

«Εδώ είναι Βαλκάνια…» τιτλοφορεί το νέο κινηματογραφικό της αφιέρωμα (4-7 Φεβρουαρίου) η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Τέσσερις ήδη βραβευμένες ταινίες (γυρισμένες από το 1994 ως το 2006) θα προβληθούν από σήμερα Πέμπτη, ως και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: