Χρυσόγονος “αδειάζει” Παππά: Η τροπολογία για 4 άδειες μπορεί να κριθεί παράνομη”




Η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά για μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες είναι πιθανό να κριθεί παράνομη στα εθνικά αλλά και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, λίγες ώρες μετά την ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης.

“Υπάρχει και θέμα ως προς την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, γιατί το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει κρίνει ότι καθεστώς κρατικού μονοπωλίου δεν είναι επιτρεπτό βάσει του άρθρου 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου και από εκεί και πέρα είναι ζητούμενο πόσο μπορεί να περιορίσει κάθε φορά το κάθε κράτος μέλος της σύμβασης τον πλουραλισμό των σταθμών ώστε να μην προσκρούει σε αυτό το άρθρο 10” ανέφερε μιλώντας στον σταθμό Action24 και πρόσθεσε:

“Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αν αμφισβητηθεί το κύρος μιας αποφάσεως, ας πούμε διακοπή λειτουργίας ενός υφισταμένου τηλεοπτικού σταθμού το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναστείλει την εκτέλεση της προσβαλόμενης απόφασης. Το έχει κάνει ήδη το 1993”, αναφέρει το Mega.

Από την πλευρά της η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκανε προσχηματικό διάλογο, παρέκαμψε το Σύνταγμα και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ κράτησε για τον υπουργό Επικρατείας το κρυφό χαρτί και άρα το δικαίωμα να προκηρύσσει ο ίδιος τις πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου.

“Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, και κυρίως οι πολίτες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστούν ούτε με πυροτεχνήματα, ούτε με κυνήγι μαγισσών και κατασκευή εσωτερικών εχθρών, ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα Μ.Μ.Ε, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα”, αναφέρει η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αγορά αντέχει μόνο 4 άδειες και πως με αυτόν το νόμο ξεκαθαρίζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα φαινόμενα της διαπλοκής.

Χθες, από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα δίδονται λιγότερες άδειες.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, όμως, η πραγματικότητα φαίνεται διαφορετική αφού:

Στην Αυστρία λειτουργούν 5 κανάλια εθνικής εμβέλειας, 9 ιδιωτικά και 9 κανάλια Pay TV και όχι 2 όπως ειπώθηκε.
Στην Πορτογαλία λειτουργούν 49 τηλεοπτικοί σταθμοί, εκ των οποίων οι 12 είναι μεικτού περιεχομένου και όχι 2.
Στην Ισπανία λειτουργούν 9 ιδιωτικά κανάλια μεικτού περιεχομένου, 4 ψυχαγωγικού και 5 δημόσια ενώ, στο Λουξεμβούργο, των 400.000 κατοίκων, πολύ λιγότερων δηλαδή από την Ελλάδα, εκπέμπουν συνολικά 15 τηλεοπτικοί σταθμοί ψηφιακά.

Εκεί, το δικαίωμα εκχώρησης αδείας το έχει ο υπουργός, ωστόσο, το μόνο τέλος που πρέπει να τελειώσουν όσοι σταθμοί θέλουν άδεια είναι 1.400 ευρώ.

Στη Γερμανία, όπου λειτουργούν συνολικά 57 σταθμοί, εκ των οποίων οι 32 είναι ιδιωτικοί, το κόστος της άδειας κυμαίνεται από 5.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με το κρατίδιο.

Σε Πορτογαλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ισπανία, Αυστρία τον λόγο για την αδειοδότηση έχουν οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές και όχι ο υπουργός.

H κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι:

Οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν 2-6 ιδιωτικά κανάλια, αντί των 8 που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, ΑΕΠ και διαφημιστική αγορά (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία) λειτουργούν 5-6 κανάλια.
Σε χώρες ανάλογου μεγέθους με τη δική μας (Φινλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία) λειτουργούν 2-4.
Εξαίρεση συνιστά η Ιταλία που αναπτύχθηκε με βάση το ιδιότυπο μπερλουσκονικό μοντέλο.
Μάλιστα τονίζουν ότι όποιοι επιχειρούν να τα αμφισβητήσουν, επικαλούμενοι στοιχεία μη συγκρίσιμα και χωρίς καμία πηγή, εξυπηρετούν προφανείς σκοπιμότητες.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν χθες στη Βουλή περί οφειλών των 6 καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας στο ελληνικό δημόσιο, η Ένωση Ιδιοκτητών τόνισε:

“Τα όσα λέγονται κατά κόρον, δυστυχώς και δια στόματος Πρωθυπουργού, περί οφειλών και άλλα τινά, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις των 6 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, συνιστούν συκοφαντία, συνειδητή παραπλάνηση των πολιτών και εκτόξευση λάσπης στον ανεμιστήρα έναντι εταιριών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και συμβάλουν στην εθνική οικονομία”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: