“Χλιαρή” αντίδραση από Κομισιόν στο κλείσιμο των συνόρων




Σύσταση στις ευρωπαϊκές χώρες να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες απευθύνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική προεδρία, σε κοινή δήλωσή τους, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Τη δήλωση υπογράφουν ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ, εκφράζοντας την ανησυχία τους “για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την ανθρωπιστική κρίση που ενδέχεται να ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Mega.

“Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, καλούνται όλες οι χώρες και οι φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής”.

Η Επιτροπή, συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι “όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: