Χάος στην Ειδομένη: Οι 6.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες απειλούν να σπάσουν τον φράχτη




Χαοτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς εκτιμάται ότι βρίσκονται στα σύνορα πάνω από 6.000 πρόσφυγες ενώ συρρέουν και άλλοι με κάθε μέσο.

Τα σύνορα ωστόσο παρέμεναν κλειστά για δεύτερο 24ωρο, με τους Σκοπιανούς να στέλνουν μάλιστα πίσω όσους διαπιστώνεται ότι δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα, σύμφωνα με το Mega.

Όμως πριν από λίγο άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι άγνωστος ο αριθμός των προσφύγων που θα τους επιτραπεί η διέλευση στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα σήμερα επτά Σύροι γύρισαν πίσω στην Ελλάδα, μετέδωσε ο Παναγιώτης Μανής. Η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν βρίσκουν όχι μόνο στέγη αλλά ούτε φαγητό και νερό και αρκετοί αναγκάζονται να αγοράσουν φαγητό από καντίνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ έβρεχε και γονείς με παιδιά στην αγκαλιά εξωθήθηκαν να κοιμηθούν έξω στην ύπαιθρο ενώ πολλά παιδιά ήταν άρρωστα λαμβάνοντας μόνο υποτυπώδη φαρμακευτική περίθαλψη.

Δεκάδες πρόσφυγες έκαναν μάλιστα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο φράκτη σηκώνοντας στις πλάτες του και ένα παιδάκι με αναπηρικό καροτσάκι και φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν.

Κάποιοι βρίσκονται εκεί μέχρι και δέκα μέρες και απειλούσαν ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση θα σπάσουν τον φράχτη για να περάσουν.

Στον Πειραιά, το λιμάνι πλημμύρισε από 2.000 πρόσφυγες καθώς άλλοι 450 έφθασαν σήμερα το πρωί από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με εθελοντικές οργανώσεις, στην πύλη Ε1 βρίσκονται περίπου 1.000 άτομα, στην Ε2 350, στην Ε6 100 και στον Ε7 250.

Οι πρόσφυγες συνωστίζονται με δύσκολες συνθήκες στο πάτωμα, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι βρίσκονται στο σημείο 5-6 μέρες και περιμένουν να δουν τι θα κάνουν. Τη σίτισή τους έχουν αναλάβει εθελοντικές οργανώσεις.

Στις 16:50 αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά το πλοίο Διαγόρας με 400 επιβάτες και το Νήσος Μύκος με 800 έχοντας αποπλεύσει από τη Μυτιλήνη και αφού πρώτα περάσει από Λήμνο και Καβάλα.

Το βράδυ θα φθάσει στο λιμάνο και το Blue Star 2 από τη Ρόδο με αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: