Χάος με τους πρόσφυγες, από την Ειδομένη μέχρι τον Πειραιά




Στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, θα οδηγούνται, από το επόμενο 24ωρο, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη.

Στο μεταξύ, νωρίς το απόγευμα, έληξε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού από τους Αφγανούς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα. Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε την μεταφορά των Αφγανών, με λεωφορεία, στην Αθήνα.

Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ. Συνολικά πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται στην Αθήνα.

Αυτή την ώρα, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου αποβιβάζονταν οι πρόσφυγες, δεν υπάρχει κανένα λεωφορείο ενώ γεμάτος, με περίπου 2.500 άτομα, είναι ο καταυλισμός στην Ειδομένη. Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ που από χθες το μεσημέρι, είχαν κλείσει το σημείο διέλευσης, ξεκίνησαν πριν από λίγο να περνούν πρόσφυγες, με εξαιρετικά όμως αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύωρη καθυστέρηση.

Την ομαλή ροή δυσχεραίνει το γεγονός ότι ζητείται πλέον από τους πρόσφυγες, από το Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να μπουν στην ΠΓΔΜ, να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές. Εντούτοις, πολλοί απ’ αυτούς, όπως σημειώνουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν χάσει τα χαρτιά τους κατά το μακρύ ταξίδι από τις χώρες προορισμού τους και είναι χρονοβόρα η ταυτοποποίηση.

Εγκλωβισμένοι και στην Καλαμπάκα

Εξάλλου, περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη.
Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει πού θα μείνουν οι εκατοντάδες άνθρωποι που έφτασαν σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά έως ότου ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον τελικό προορισμό τους, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά.

Περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά σήμερα το πρωί δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες. Όσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι από αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.

Σε γυμναστήριο της Κοζάνης 400 πρόσφυγες

Κι ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, 400 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης στην Κοζάνη.

Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια.

Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Άρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους.

Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κοζάνης, η εκκλησία με την συνδρομή της περιφέρειας έχουν αναλάβει την προετοιμασία της σίτισης των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια με μωρά από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.

Το κλειστό στάδιο της Λυκόβρυσης δεν διαθέτει θέρμανση και οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το έργο υποστήριξης και φιλοξενίας των προσφύγων, κάνουν έκκληση για κουβέρτες και υπνόσακους.

Ν. Καραθάνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Ειδομένη, Έθνος

http://mignatiou.com/2016/02/paniko-prokali-i-prosfigiki-krisi-ektakti-siskepsi-ipourgon-kalese-o-tsipras-sto-maximou/

http://mignatiou.com/2016/02/nea-kentra-prosfigon-skeptete-na-dimiourgisi-to-ipourgio-aminas/

http://mignatiou.com/2016/02/parkingk-gia-tous-prosfiges-tha-ginotan-i-ellada-an-eklinan-ta-sinora-dilose-o-soults/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: