Του Αντρέα Μορφίτη

Έντονες οι φήμες ότι το νέο έτος θα είναι η χρονιά της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Τόσο μερικοί εκ των ημετέρων (π.χ. Ιωάννης Κασουλίδης) όσο και άλλοι από την τουρκική πλευρά και από τον διεθνή παράγοντα διατυπώνουν την άποψη ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν σημειώσει τέτοια πρόοδο που το 2016 θα είναι το ορόσημο για την οριστική διευθέτηση του χρονίζοντος εθνικού μας προβλήματος.

Την ίδια ώρα που κυκλοφορούν ευρέως οι φήμες αυτές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθώντας τον υπουργό Εξωτερικών του δηλώνει ότι μπορεί να… αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2016, λόγω πιθανών ραγδαίων εξελίξεων στις συνομιλίες, για να αναιρέσει λίγες μέρες μετά το… εύφορο κλίμα που δημιούργησε και να δηλώσει ότι μπορεί και να… μη λυθεί το 2016.

Από την άλλη πλευρά του… λόφου, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσγειώνει ανώμαλα τις διακηρύξεις περί ουσιαστικών συγκλίσεων και περί επικείμενης τελικής συμφωνίας, κάνοντας τις γνωστές του υπαναχωρήσεις στο θέμα του περιουσιακού, του δικαιώματος του ιδιοκτήτη κτλ.

Επαναδιατυπώνει επίσης θέσεις και απόψεις σε ουσιώδη ζητήματα που πόρρω απέχουν από την προοπτική της κατάληξης των συνομιλιών σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως διατυμπανίζεται από την πλευρά μας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της σύγχυσης, των αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων και της ελλιπούς πληροφόρησης, ο απλός πολίτης παρουσιάζεται ανίκανος να αντιδράσει ή να διαμορφώσει έστω μια στοιχειώδη άποψη για το μέλλον του ιδίου και των παιδιών του.

Στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να εναποθέσει τις έστω ελάχιστες προσδοκίες του σε κάποια απροσδόκητη εξέλιξη και στη χειρότερη περίπτωση έχει απαξιώσει στη συνείδησή του την πολιτική και τους πολιτικούς του και αντιμετωπίζει είτε μοιρολατρικά είτε με απάθεια τις εξελίξεις που διαγράφονται ερήμην του.

Εάν όσα συμβαίνουν -αλλά και όσα… δεν συμβαίνουν- αποτελούν μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου για την απονεύρωση του απλού πολίτη και την αμαχητί παράδοσή του, όταν τεθούν ενώπιόν του τα εκβιαστικά διλήμματα, τότε εγείρονται σοβαρά θέματα για τους κυβερνώντες και τους διαχειριστές του κυπριακού προβλήματος και για τις όποιες πολιτικές δυνάμεις τους στηρίζουν.

Εάν οι εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί από το σημαντικό ορόσημο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 μέχρι και σήμερα έχουν οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση την πλευρά μας, είτε εξαιτίας ατυχών χειρισμών μας είτε λόγω της σκλήρυνσης των τουρκικών θέσεων είτε ακόμα γιατί ο κ. Ακιντζί μας έχει ξεγελάσει και ενεργεί ως δούρειος ίππος της πολιτικής του Βαθέος Κράτους της Άγκυρας, τότε δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η ανάγκη να καταγγελθούν οι συνομιλίες και να εκτεθεί η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο λαός, οι απλοί πολίτες που θα κληθούν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, έχει δικαίωμα ενημέρωσης.

Οι αμφιλεγόμενες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι διχογνωμίες και οι αμφισημίες μετά από κάθε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αναγκαία διαφώτιση της κοινής γνώμης, αλλά αντίθετα επιτείνουν τη σύγχυση που επικρατεί και διαιωνίζουν το σκοτάδι και την ανασφάλεια μέσα από τα οποία ο χειμαζόμενος λαός μας προσπαθεί να ανιχνεύσει ένα φως ελπίδας και σιγουριάς.

«Καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης», όπως σοφά διατυπώνεται στο απόφθεγμα.

Και όσοι κρατούν τον πολίτη στην άγνοια, στη σύγχυση και την αμφιβολία, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην ιερή μας υπόθεση.

Και θα είναι ένοχοι για τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις και την όποια δραματική κατάληξη των αγώνων του λαού μας. Και υπόλογοι έναντι της Ιστορίας.

Το 2016 παραμονεύει. Για να μετρήσει τον καθέναν από εμάς και να τον κατατάξει στην Ιστορία!

Υ.Γ. Το όλο σκηνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως… συνωμοτικό, αφού εμπεριέχει -κατά την αντίληψή μου- όλα τα στοιχεία που θυμίζουν βρετανικές ραδιουργίες και μεθόδους που γίνονται με την ενθάρρυνση και την ανοχή των επιτήδειων Αμερικανών «φίλων» μας! Εμείς όμως πώς αντιδρούμε;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: