Το Ισραήλ και η αμερικανική Βουλή καταγγέλλουν την ιστορική συμφωνία Ομπάμα με Ιράν




Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει”, τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– στην οποία κατέληξε πέρσι η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1– τέθηκε χθες σε ισχύ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη πρέπει να μην κατέχει υλικά που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ τάσσεται κατά της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Ο (Ρεπουμπλικανός) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

“Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη “πιθανότατα” θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να “χρηματοδοτεί την τρομοκρατία”.

Το Παρίσι θα παρακολουθεί στενά την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Καλωσορίζοντας την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του, τόνισε πως η εφαρμογή της είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου διάδοσης των πυρηνικών όπλων

“Τηρώντας μια σταθερά εποικοδομητική στάση, η κυβέρνηση της Γαλλίας συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληξη της συμφωνίας. (Η κυβέρνηση) θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των όρων της (συμφωνίας)”, υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε πως η Γαλλία “χαιρετίζει την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν”, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο “πνεύμα συνεργασίας” για “όλες τις περιφερειακές προκλήσεις”.

Όπως ανακοίνωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1– τέθηκε σε ισχύ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

http://mignatiou.com/2016/01/eronte-i-kirosis-kata-tou-iran-simfonia-stathmos-sti-vienni/

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik  Ιερουσαλήμ-Israel, Ουάσιγκτον-USA, Παρίσι-Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: