Τα συλλυπητήρια Ομπάμα στον Ερντογάν, το Ισλαμικό Κράτος και το PKK




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στη μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο να υποβαθμίσουν και τελικά να καταστρέψουν το (Ισλαμικό Κράτος)”, έγραφε η ανακοίνωση.

Ο Ομπάμα καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Readout of the President’s Call with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey

The President spoke today by phone with Turkish President Recep Tayyip Erdogan to express his condemnation of, and offer condolences for, the January 12 terrorist attack in Istanbul. The two leaders pledged to deepen cooperation in the fight against terrorism and reiterated their shared goal of degrading and ultimately destroying ISIL. The President also condemned the recent string of PKK attacks against Turkish security forces and stressed the need for de-escalation.

Ωρες πριν από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πηγές της τουρκικής προεδρίας διέρρευσαν τα εξής, σύμφωνα με ανταπόκριση του Πρακτορείου Reuters από την ‘Αγκυρα, που αναμετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να συνεχίσουν τη συνεργασία των δύο χωρών τους στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, ειδικά εναντίον των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με πηγές στην τουρκική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Ερντογάν για τη βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη – την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ – που είχαν αποτέλεσμα δέκα Γερμανοί τουρίστες να χάσουν τη ζωή τους, καθώς και για μια επίθεση ανταρτών του PKK στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία, το Σάββατο.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, ‘Αγκυρα-Τουρκία, Ουάσινγκτον-United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: