Τα δίνουν όλα οι Ευρωπαίοι στους Τούρκους; Άνοιγμα κεφαλαίων και χωρίς λύση Κυπριακού;




Η Τουρκία ζητά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ανεξάρτητα από την πρόοδο στο Κυπριακό και δηλώνει πως η ΕΕ έχει δεσμευθεί σχετικά.

Η ευθύνη για την εκ νέου ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ανήκει στην ΕΕ, ακόμα και αν οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποτύχουν, δηλώνει με θράσος ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.
«Ακόμα και στην προοπτική της μη επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να ανοίξουν τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια που μπλοκάρουν οι Ελληνοκύπριοι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν χωρίς απόφαση του συμβουλίου της ΕΕ», είπε ο Τούρκος υπουργός.

«Επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που στάλθηκε στον πρωθυπουργός μας αποτελεί δέσμευση της ΕΕ για το άνοιγμα των πέντε αυτών κεφαλαίων. Στην επιστολή δεν αναφέρεται ότι τα κεφάλαια θα ανοίξουν μόνο αν επιλυθεί το Κυπριακό», συμπλήρωσε.

Η επιστολή στην οποία αναφέρεται ο Μποζκίρ στάλθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015, σε συνάρτηση με τις κοινές δηλώσεις ΕΕ-Τουρκίας και μέσω αυτής δίδεται η υπόσχεση ανοίγματος των πέντε κεφαλαίων στο πρώτο τέταρτο του 2016.

Τα πέντε αυτά κεφάλαια τα έχουν μπλοκαριστεί από το κυπριακό βέτο. Υπάρχει όμως ανησυχία ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου θα υπάρξει αρνητική επίπτωση και στις σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας.

«Η θέση μας είναι να κρατήσουμε το Κυπριακό εκτός της ενταξιακής διαδικασίας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία εμπλοκή του Κυπριακού στην ενταξιακή μας διαδικασία. Υπάρχει δέσμευση της ΕΕ επ’ αυτού. Όμως ακόμα και αν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε τα εν λόγω κεφάλαια θα ανοίξουν αυτόματα», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Οι κοινές δηλώσεις ΕΕ-Τουρκίας ανοίγουν νέους δρόμους στον πολιτικό και οικονομικό διάλογο, είπε ο Μποζκίρ, προαναγγέλλοντας συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με Τούρκους ομολόγους τους, στις 25 Ιανουαρίου. Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα αποτελούν η υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Στις 28-29 Ιανουαρίου θα υπάρξουν συναντήσεις Ευρωπαίων και Τούρκων για τους αγωγούς ΤΑΝΑΡ, Turkish Stream και άλλους αγωγούς που θα μεταφέρουν υδρογονάνθρακες από το Τουρκμενιστάν, το Κατάρ, το Ιράν, το βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν) και την Κύπρο, τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Επίσης ο Μποζκίρ παραδέχτηκε πως η Τουρκία «παίζει» στην Ευρώπη, προσπαθώντας να διαμορφώσει, στοχευμένα, την άποψη ευρωπαϊκών κύκλων, μέσω δεκάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

http://www.hurriyetdailynews.com/eu-must-keep-its-promises-to-turkey-ankara.aspx?pageID=238&nID=93556&NewsCatID=510

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: