Προεκλογική για πατάτες: Μορατόριουμ δεν πρέπει να επιβληθεί μόνο για το Κυπριακό




Του Κώστα Βενιζέλου

Το 2000, σε έναν από τους πολλούς γύρους των συνομιλιών για το Κυπριακό (Κληρίδης, Ντενκτάς, Ντε Σότο κ.λπ.) στη Γενεύη, διάβασα ένα πρωί, με έκπληξη ομολογουμένως, το πρώτο θέμα μίας τοπικής εφημερίδας, η οποία ασχολείτο με το νερό του ποταμού.

Επιλέγηκε ως το πρώτο θέμα, με μεγάλους τίτλους στην πρώτη σελίδα, η ανακοίνωση του Δημαρχείου της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να κολυμπήσουν στον ποταμό, καθώς τα νερά ήταν καθαρά. Η Ελβετία μπορεί να έχει προβλήματα καθημερινότητας, διοίκησης ή οποιαδήποτε άλλα απασχολούν μια κανονική χώρα, δεν έχει όμως εθνικό πρόβλημα. Δεν κατέχεται τμήμα της από τρίτη χώρα και ως εκ τούτου μπορούν τα ΜΜΕ, η κοινωνία εν γένει, να προτάσσουν θέματα όπως αυτά. Για τους Ελβετούς το θέμα αυτό που ανέδειξε η τοπική εφημερίδα ήταν κάτι το φυσιολογικό.

Στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα με τη συνεχιζόμενη κατοχή. Ακόμη και αυτοί που έχουν προσαρμοστεί με την κατοχή, δεν μπορούν να αποφύγουν τη δημόσια συζήτησή του. Είτε έχει μειωθεί το ενδιαφέρον λόγω «κούρασης» είτε όχι, το Κυπριακό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τοποθέτηση των πολιτών σε εκλογές. Γι’ αυτό και διερωτάται κανείς πώς προέκυψε στο ιερατείο της Πινδάρου η ιδέα ότι δεν θα πρέπει να συζητείται το Κυπριακό στην προεκλογική εκστρατεία «για να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης έθεσε το θέμα δημόσια κάνοντας και νουθεσίες στους υπόλοιπους. Και τι θα συζητούν στην προεκλογική εκστρατεία; Για τα κατορθώματα βουλευτών του ΔΗΣΥ; Για τη Focus; Ή για το πρόβλημα της πατάτας και τον περονόσπορο; Να ασχοληθούν με όλα αυτά, αλλά και με το Κυπριακό, το οποίο θυμούνται με δακρύβρεχτες δηλώσεις τους, όταν αγωνιούν όχι για τη λύση αλλά για την επανεκλογή/εκλογή. Η τοποθέτηση αυτή γίνεται για λόγους τακτικής και μόνο. Μάλλον το Κυπριακό, λόγω της ταύτισης με το ΑΚΕΛ, δεν μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του διπολισμού προεκλογικά, γι’ αυτό και οι παραινέσεις προς τους υπόλοιπους. Αν και λένε όλοι τα ίδια και τα ίδια σε όλα τα θέματα, σε βαθμό που κουράζουν μέχρι απελπισίας, η ιδέα για μορατόριουμ δηλώσεων στο Κυπριακό δεν μπορεί να εξηγηθεί. Όταν, όπως λένε, «πάμε για λύση», τότε είναι ένας επιπρόσθετος λόγος η συζήτηση του Κυπριακού.

Η αναβολή των ενδοκομματικών διαδικασιών του ΔΗΣΥ για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων συνδέεται, όπως ειπώθηκε, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Περίπου το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί είναι πως «εδώ λύνεται το Κυπριακό και θα ασχολούμαστε με εκλογές;». Ναι, αλλά δεν είναι αυτοί που έσπευσαν, με τον άτυπο εταίρο τους, να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο; Ή προετοιμάζονται για τον τρόπο εκλογής στο ε/κ συνιστών κρατίδιο; Η εσωκομματική διαδικασία στον ΔΗΣΥ δεν απασχολεί τους εκτός, έχει όμως σημασία κανείς να ασχοληθεί με την επιχειρηματολογία που προβάλλεται. Είναι η επιχειρηματολογία αυτή ένα ακόμη δείγμα του πολιτικού λόγου, που είναι κενός περιεχομένου. Οι δημόσιες συζητήσεις κουράζουν και ενισχύουν την απαξίωση των πολιτών έναντι των πολιτικών. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επιβληθεί μορατόριουμ σε δηλώσεις, θα θέτουμε χρονοδιαγράμματα από μόνοι μας, για να εξυπηρετηθούν εκλογικοί κι άλλοι σχεδιασμοί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: