Πολιτικής σημασίας η επίσκεψη του Εσθονού Πρωθυπουργού στην Κύπρο




Την πολιτική διάσταση της επίσκεψης του Εσθονού Πρωθυπουργού Τάαβι Ρούιβας στην Κύπρο αύριο Δευτέρα, αναδεικνύει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι διευρύνεται η συνεργασία της Κύπρου με χώρες της ΕΕ με τις οποίες δεν έχει παραδοσιακές σχέσεις αλλά που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Εσθονού Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Αυτό, επισημαίνει, «έχει και πολιτική ουσία και ουσία όσον αφορά την παραγωγή της πολιτικής».

“Πλέον διευρύνουμε τη συνεργασία μας με άλλες χώρες της ΕΕ ούτως ώστε να έχουμε και περισσότερα ερείσματα στο Κυπριακό με χώρες που δεν είχαμε παραδοσιακές σχέσεις αλλά που διαδραματίζουν από την πλευρά τους ένα σημαντικό ρόλο και στα ευρωπαϊκά δρώμενα», σημείωσε.

Σε σχόλιο ότι η Εσθονία ανήκει σε μια ομάδα κρατών μελών της ΕΕ οι οποίες ασκούν επιρροή η μία στην άλλη για διάφορα θέματα πολιτικής εντός ΕΕ, απαντά «ακριβώς, είναι μια χώρα η οποία έχει συμμάχους και μοχλούς επιρροής και σε άλλες χώρες με τις οποίες παραδοσιακά η Κύπρος δεν είχε τόσο στενές σχέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο Ο Εσθονός Πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα τύχει ενημέρωσης και για το Κυπριακό ούτως ώστε η χώρα του να μπορέσει να συνδράμει υποστηρικτικά προς αυτό αλλά θα συζητηθούν και άλλα θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Κτίζουμε συνεργασίες στην ΕΕ», τονίζει. Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Ρούιβας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο του οποίου θα παρασχεθεί στην Κύπρο τεχνογνωσία για θέματα όπως η ηλεκτρονική υπογραφή.

Σε σχόλιο ότι η Εσθονία ήταν μια μικρή χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 μαζί με την Κύπρο ωστόσο κατόρθωσε και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, ο κ. Πετρίδης συμφωνεί ότι «είναι μια χώρα η οποία προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σίγουρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της οικονομίας και της ανάπτυξης».

Μία πτυχή, προσθέτει, «είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για την οποία θα υπογραφεί και το Μνημόνιο Συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παρά Τω Προέδρω το γεγονός ότι το Μνημόνιο θα υπογραφεί από τους αρχηγούς των δύο κρατών «καταδεικνύει τη σημασία που προσδίδουν και οι δύο κυβερνήσεις σε αυτά τα θέματα αλλά και στην προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας».

Ο Εσθονός Πρωθυπουργός φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα το μεσημέρι, επικεφαλής επταμελούς αντιπροσωπείας και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το απόγευμα.

Ακολούθως οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το Μνημόνιο Συνεργασίας. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

Την Τρίτη το πρωί, ο κ. Ρούιβας θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της Εσθονίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε διάλεξη που θα δώσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ήβη Μιτσίδου Φίλιπς, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: