Ο Αβέρωφ στο Ισραήλ, επέλεξε να συναντήσει και τον ακροδεξιό Λίμπερμαν




Δεκτός από τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ Yuli – Yoel Edelstein έγινε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Πέραν του κ. Edelstein, ο κ. Νεοφύτου είχε, σύμφωνα με ανακοίνωση, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας Tzachi Hanegbi, με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Yitzhak Herzog, τον Πρόεδρο του Κόμματος “Israel Beiteinu”, τέως Υπουργό Εξωτερικών, Avigdor Lieberman και τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ – Κύπρου στην Κνεσσέτ, Καθηγητή Manuel Trajtenberg.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ.

Τόνισε, επίσης, ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα συνεισφέρει στην ασφάλεια της ευρύτερης, ασταθούς περιοχής της Μέσης Ανατολής και υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που να απαλλάσσει τη χώρα από ξένες εγγυήσεις, θα αποβεί προς όφελος και του Ισραήλ, καθότι δεν θα περιορίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο το στρατηγικό του βάθος.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε εξάλλου την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, εντός του Ιανουαρίου, ενόψει της Συνάντησης Κορυφής στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, στις 28 Ιανουαρίου 2016, πρόταση η οποία καλωσορίστηκε από τους συνομιλητές του κ. Νεοφύτου στην Κνεσσέτ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ, τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων. Ο κ. Νεοφύτου και ο κ. Edelstein ευχήθηκαν, επίσης, το 2016 να αποτελέσει έτος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι συναντήσεις του κ. Νεοφύτου με τον ομόλογό του, κ. Hanegbi, όπως και με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Κύπρου στην Κνεσσέτ κ. Trajtenberg, αποτέλεσαν ευκαιρία για συζήτηση πρακτικών τρόπων ενίσχυσης των ανταλλαγών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, καθώς και την επέκταση των τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται.

Με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Yitzhak Herzog συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η κατάσταση στην οικονομία των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Lieberman, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της περιφερειακής ασφάλειας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται κοινές αξίες και παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Ο κ. Lieberman εξέφρασε, επίσης, τις επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, ενώ δήλωσε εκ νέου την υποστήριξή του για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: