Νέα σχέδια στην ΑΟΖ έχει η ΕΝΙ: Ενημερώθηκε στο Νταβός ο Αναστασιάδης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ΕΝΙ ενδιαφέρεται για περαιτέρω δραστηριοποίηση στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ είναι σαφές πως διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με φόντο το φυσικό αέριο, που αξιολογούνται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες στο Νταβός της Ελβετίας με την ηγεσία της ιταλικής ΕΝΙ και συζήτησαν τις εξελίξεις στο πεδίο των ερευνών και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έχει χαρακτηριστεί ενδιαφέρουσα και παραγωγική, η ηγεσία της ΕΝΙ επισήμανε τα εξής προς τον Πρόεδρο:

Πρώτο, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Δεύτερο, τονίστηκε πως η ανακάλυψη του ΖΟΡ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, δημιουργεί νέα δεδομένα για την περιοχή.

Τρίτο, η εταιρεία εξέφρασε την ετοιμότητα για περαιτέρω δραστηριοποίηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανεξαρτήτως της μείωσης της τιμής του αερίου.

Από τη συνάντηση αυτή προκύπτει ευθέως ότι αναμένονται εξελίξεις την περίοδο αυτή στο θέμα της ενέργειας τόσο από πλευράς της Λευκωσίας όσο και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά ευρύτερα  στον τομέα αυτό. Σήμερα αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της γαλλικής ΤΟΤΑΛ, συνεχίζοντας ουσιαστικά τις συζητήσεις για τα επόμενα βήματα στο θέμα της ενέργειας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Claudio Descalzi, κατά τη συνάντηση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΝΙ στην Κύπρο επιβεβαιώνεται εξάλλου και με την πρόσφατη επέκταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά την 45λεπτη συνάντηση.

Η προσοχή σήμερα στο Νταβός, από κυπριακής πλευράς, στρέφεται και στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν για το εθνικό θέμα. Στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, έχει ανακοινώσει πως θα συναντήσει και ο ίδιος τον Αμερικανό αξιωματούχο. Ούτε χθες πάντως, δεν είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Στη συνάντηση θα γίνει αξιολόγηση των μέχρι σήμερα δεδομένων στο Κυπριακό ενώ τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν να υπάρξει μετά το τέλος συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που θα αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης θα μιλήσουν για πέντε λεπτά έκαστος σε πάνελ που θα αφορά το Κυπριακό.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος παρακάθισε σε δείπνο μετά από πρόσκληση του ιδρυτή και Προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Καθηγητή Klaus Schwab. Στο ίδιο δείπνο επρόκειτο να παρακαθίσει και το ζεύγος Μουσταφά και Μεράλ Ακιντζί. Τούτο ανακοινώθηκε από το λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ανταλλαγή απόψεων για μία περίπου ώρα όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είχαν προχθές βράδυ στο Νταβός, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Αχμέτ Νταβούτογλου και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενο η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν ακολούθησαν δηλώσεις. Ταυτόχρονα με τη συνάντηση Ακιντζί – Νταβούτογλου, οι σύζυγοι των δυο είχαν επίσης τη δική τους συνάντηση.

«ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία, στην κατεχόμενη Λευκωσία, πραγματοποίησε η συντεχνία των Τουρκοκύπριων δασκάλων, για την προσέγγιση που επιδεικνύει η Άγκυρα έναντι του ψευδοκράτους.

Οι επικρίσεις κατά των τουρκικών Κυβερνήσεων, διαχρονικά, επικεντρώθηκαν στην απουσία ενός λειτουργικού συστήματος στο ψευδοκράτος και στην οικονομική στενότητα. Οι διαμαρτυρόμενοι μετέφεραν συμβολικά στο χώρο της διαδήλωσης σωλήνες, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος έχει μετατραπεί σε καταβόθρα της Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: