Νέα επίθεση του ΙΚ λένε ότι απέκρουσαν οι “ήρωες” Τούρκοι στο Ιράκ




Τούρκοι στρατιώτες απώθησαν επίθεση που αποπειράθηκαν να κάνουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην στρατιωτική βάση της Μπάσικα, στο βόρειο Ιράκ, δήλωσαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι 17 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Η Τουρκία ανέπτυξε τον περασμένο μήνα περίπου 150 άνδρες της στο Ιράκ επικαλούμενη τον κίνδυνο του ΙΚ. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας προκάλεσε διπλωματική διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, αλλά και μεταξύ ΄Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η Βαγδάτη εξέφρασε την αντίθεσή της στην ανάπτυξη αυτή της τουρκικής μονάδας και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι κατηγόρησε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σέβεται συμφωνία που επετεύχθη για την απόσυρση των στρατιωτών της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ προειδοποίησε εξάλλου ότι αν αναγκαστεί, η Βαγδάτη μπορεί να προσφύγει στη στρατιωτική δράση.

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι οι άνδρες τους στη Μπασίκα έχουν δεχτεί άλλες δύο φορές επίθεση από το ΙΚ. Ωστόσο το πιθανότερο είναι όλες οι “επιθέσεις” να αποτελούν σκηνοθετημένα από την Άγκυρα επεισόδια με σκοπό να δικαιολογήσει την παρουσία των δυνάμεών της στο Ιράκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: