Μουζάλας: “Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, “




«Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει, ώστε να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις περί εξόδου της από τη Σένγκεν» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA αναγνώρισε ότι υπάρχουν απόψεις και θέσεις χωρών εναντίον της Ελλάδας, που η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει.

Μπροστά σε αυτό «το τεράστιο και μοναδικά ιστορικό πρόβλημα», η Ευρώπη έχει «διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα, μπαίνει μέσα στον πυρήνα της, αυτό είναι προφανές ότι μας δημιουργεί προβλήματα» είπε ο κ. Μουζάλας, για να προσθέσει: «Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ ανησυχώ, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό δηλάδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις».

Σημείωσε ότι «παλεύει κανείς μια άποψη, παλεύει όχι με μαγκιές, με εθνικές κορώνες, προσπαθεί να την οργανώσει τεχνοκρατικά, να φτιάξει συμμαχίες» και χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι «η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα να βγει από τη Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα» καθώς, όπως είπε «στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε, δεν συζητήθηκε».

Σχολιάζοντας την παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις με προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτή δεν αποτελεί επίσημη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάμηνα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες» υπογράμμισε.

Παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στα hotspot, λέγοντας ότι «μερικώς οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη μας πάνω σε αυτό αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η μείωση των ροών». Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η Αθήνα έχει «τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη που είναι λειτουργικό, τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο -ίσως λίγο αργότερα λόγω εδαφικών δυσκολιών- στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες» ενώ για το πέμπτο της Κω, ανέφερε ότι «υπάρχει η γνωστή εμπλοκή, το έχουμε πει στην Κομισιόν, δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Κω, θα το λύσουμε», υπογραμμίζοντας ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως “πολύ νωρίτερα” από το τρίμηνο.

Επανέλαβε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών. «Ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός. Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από Σέγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σένγκεν, ο υπουργός είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

«Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις – κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex που έτσι και αλλιώς συνεργαζόμαστε, τα παράλια, έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, πρόσφυγες – μετανάστες, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: