Λαγκάρντ: Περιμένετε… Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος, για να συμμετέχουμε




Δύο βασικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτει σε συνέντευξή της η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και δημοσιεύεται σήμερα.

Λίγες ώρες μετά το Eurogroup, όπου επαναδιατυπώθηκε πως όλες οι πλευρές θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου – γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχθεί κατηγορηματικά και η ελληνική κυβέρνηση διά της συνέντευξης Τσακαλώτου στην Handelsblatt, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει πως αυτό δεν θα γίνει αν δεν εκπληρωθούν, ή έστω δρομολογηθούν, δύο ζητήματα, ένα εκ μέρους της Ελλάδας και ένα εκ μέρους των δανειστών.

Η κυρία Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα και ενώ τονίζει πως το ασφαλιστικό είναι ένα τέτοιο ζήτημα, που έχει ξεκινήσει, εν τούτοις τονίζει πως το ζήτημα αυτό δεν θα δώσει απτά αποτελέσματα παρά μόνο σε βάθος χρόνου. «Παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή μια πολιτική διαδικασία, που δεν ξέρουμε πόσο διαρκέσει, ίσως και στο δεύτερο εξάμηνο του 2016», ήταν η χαρακτηριστική της έκφραση που δίνει έμφαση στο χρονοδιάγραμμα των δανειστών, σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο όπως είπε δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί η κατάσταση να συνεχιστεί έτσι.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες, η κυρία Λαγκάρντ παρέπεμψε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιανουαρίου στο Νταβός.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΡΑΙΣ: http://mignatiou.com/2016/01/i-ori-tou-tamiou-gia-na-paramini-sto-elliniko-programma-i-lagkarnt-vlepi-alexi/?preview=true&preview_id=100064&preview_nonce=898f5327a8

ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/christine-lagarde-wir-wissen-nicht-wie-lange-es-dauert-1.2818147

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα: Η …βόμβα από την Κριστίν Λαγκάρντ όμως έρχεται όταν καλείται να σχολιάσει το Ασφαλιστικό: Ενώ αναφέρει πως η συζήτηση έχει ξεκινήσει, εν τούτοις σημειώνει πως το ζήτημα αυτό δεν θα δώσει απτά αποτελέσματα παρά μόνο σε βάθος χρόνου: «Το παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και βλέπουμε μια πολιτική διαδικασία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ίσως και το δεύτερο τρίμηνο του 2016», ήταν η χαρακτηριστική της έκφραση που δίνει έμφαση στο χρονοδιάγραμμα των δανειστών, σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης.

Εξάλλου, στο ίδιο άρθρο της Suddeutsche Zeitung οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι όροι συμμετοχής του Ταμείου δεν υφίστανται. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα θα πρέπει επί δεκαετίες να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, να μειώσει δηλαδή το χρέος της από το 200 στο 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο ασυνήθιστη επίδοση. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να φτάσουν το 6 με 7% του ΑΕΠ. Εκείνο που ενοχλεί επίσης είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους καθώς και το γεγονός ότι γενικά επειδή οι φόροι είναι ήδη υψηλοί, αυτό που απομένει είναι η μείωση των συντάξεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: