Κύπρος: Κορύφωση της προσπάθειας που άρχισε το 2014 η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ




Ως την κορύφωση μιας προσπάθειας συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014, θεωρεί την αυριανή τριμερή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στη Λευκωσία, η Κυβέρνηση.

«Θεωρούμε την πραγματοποίηση ενός δεύτερου τριμερούς σχήματος, μετά από αυτό με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, που αποδίδει πολύ συγκεκριμένους καρπούς, και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλα κράτη της περιοχής, αλλά και χώρες εταίρους στην ΕΕ, να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους τριμερείς διασκέψεις», ανέφερε σε δηλώσεις στο Προεδρικό ενόψει της αυριανής τριμερούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως εξήγησε, αύριο αναμένεται να συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα θέματα, θέματα που αφορούν την ενέργεια, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα και στο τέλος της συνάντησης θα εκδοθεί μια Διακήρυξη που αφορά αυτή την πρώτη συνάντηση. Μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει αναμένεται και η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως αυτά θα αποφασιστούν αύριο σε πολιτικό επίπεδο, είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι εργασίες της αυριανής τριμερούς θα ξεκινήσουν με διμερή συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, ακολούθως θα υπάρξει διμερής συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Ισραήλ, μετά θα γίνει συνάντηση των τριών ηγετών, θα ακολουθήσει η τριμερής διάσκεψη, θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των υδάτινων πόρων, θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου των τριών ηγετών και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση τι θα προνοεί το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των υδάτινων πόρων με δεδομένο ότι οι τρεις χώρες δεν μοιράζονται χερσαία σύνορα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα συναντηθούν έτσι ώστε να εξετάσουν πώς μπορεί να υλοποιηθεί η συνεργασία στον τομέα αυτό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. «Έτσι αναμένεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες να υλοποιηθούν όσα συμφωνηθούν αύριο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, δηλαδή θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών ανάλογα με τον τομέα αρμοδιότητας, για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν από την επόμενη συνάντηση των ηγετών σε έξι μήνες» σημείωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο η συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα των υδάτινων πόρων λαμβάνει υπόψη τον αγωγό νερού Τουρκίας – κατεχομένων ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «όχι, σε καμία περίπτωση».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι κατά την αυριανή συνάντηση, μεταξύ των Υπουργών που θα συνοδεύουν τους αρχηγούς κρατών, θα είναι και οι Υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, ενώ αναμένεται να γίνει και συγκεκριμένη παρέμβαση από τους Υπουργούς Ενέργειας ακριβώς για να εξεταστεί το πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

Σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα της ασφάλειας είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα θέματα της ενέργειας και των υδάτινων πόρων μπορούν να περιληφθούν ευρύτερα στον τομέα της ασφάλειας και πρόσθεσε ότι είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν τόσο σε επίπεδο τριμερούς διάσκεψης όσο και σε διμερές επίπεδο.

Θα γίνουν και διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία θα συζητηθούν, για παράδειγμα αναμένεται και ενημέρωση για τις συζητήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία. Θα γίνει επίσης διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, υπάρχουν θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις δύο χώρες και μέσα στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, ανέφερε περαιτέρω

Σε ερώτηση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία με το Ισραήλ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι με το Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος για πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της ενέργειας. Συζητούμε σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, θα γίνει μια ανασκόπηση όλων αυτών των συζητήσεων, που βρίσκονται, σε ποια φάση βρίσκεται ο διάλογος, έτσι ώστε να δοθούν και περαιτέρω πολιτικές κατευθύνσεις από τους δύο ηγέτες, δήλωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη στο διάστημα που μεσολάβησε από την επίσκεψη του ΠτΔ στο Ισραήλ, ο Κυβερντικός Εκπρόσωπος είπε ότι από τότε σίγουρα ο διάλογος έχει προχωρήσει σε πολλούς τομείς και επανέλαβε ότι αύριο αναμένεται να γίνει μια ανασκόπηση αυτού του διαλόγου, «για να δούμε πιο συγκεκριμένα πώς προχωρούμε, πόσο κοντά είμαστε και αναλόγως των εξελίξεων να δοθούν και οι κατευθύνσεις από πλευράς ηγετών».

Σε ερώτηση αν οι συμφωνίες που υπογράφει σήμερα η Ελλάδα με το Ισραήλ θα μπορούσαν να επενεργήσουν αρνητικά στην τριμερή προσπάθεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύσει σε καμία απολύτως περίπτωση. «Αφορά εντελώς διαφορετικά θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν πολύ πρόσφατα σε επίσκεψη στο Ισραήλ, υπάρχει ένας ενισχυμένος διάλογος με το Ισραήλ σε όλους του τομείς και αυτά που συζητούν σήμερα στο Ισραήλ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί που τον συνοδεύουν δεν θεωρούμε ότι επηρεάζουν σε καμία περίπτωση το τι θα συζητηθεί κατά την τριμερή στην Κύπρο».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε διμερές επίπεδο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και πως με αφορμή την παρουσία του ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο αύριο θα υπάρξει διμερής συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: