Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




H πρώτη τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία, οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Είντε ενόψει της συνάντησης σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη , οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την Cyta και οι εξελίξεις στο χώρο των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Πάνε Δυνατά” και αναφέρει ότι ΠτΔ, Τσίπρας και Νετανιάχου συμφώνησαν να εξετάσουν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και ηλεκτρικού καλωδίου με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.Αλλού αναφέρει ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Cyta όπως λέχθηκε χθες σε συνέδριο για την ρωσική επιχειρηματικότητα. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Α” προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σε σχέση με την έρευνα για τις λιμουζίνες των κρατικών αξιωματούχων και το χρώμα τους.

Η “Σημερινή” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Θεμέλια συνεργασίας στη Μεσόγειο” γράφει ότι συστάθηκε τριμελής ενεργειακή επιτροπή με σκοπό την προώθηση κοινών έργων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Μόσχα επέκρινε την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό κατά τη συζήτηση χθες στο ΣΑ για το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης η “Σ” αναφέρει ότι δεν τα βρήκαν ΠΑΣΥΚΙ-Ιατρικές Υπηρεσίες και ότι οι γιατροί θα εφαρμόσουν το όριο εξέτασης ασθενών.

Κάτω από τον τίτλο “Τρίποντο από την τριμερή” στεγάζει το κύριό του θέμα ο “Φιλελεύθερος” που γράφει ότι σημαντικές αποφάσεις λήφθηκαν στην τριμερή μεταξύ αυτών η μεταφορά αερίου και η σύνδεση ηλεκτροδότησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Αλλού ο “Φ” γράφει ότι καταρρέουν τα νοσοκομεία, ότι επικρατεί χάος και ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και το Υπουργείο τρέχει να καλύψει κενά. Επίσης αναφορά γίνεται στην έναρξη εκσκαφών στη Μια Μηλιά για εντοπισμό των οστών του υποστράτηγου Τάσου Μάρκου.

“Για 1 λίτρο γάλα πωλούν την αγελάδα (CYTA)” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Χαραυγή” που αναφέρει πως η Κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση να ξεπουλήσει την Cyta για να πάρει δόση των 245 εκ ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι η τριμερής στη Λευκωσία έστειλε μηνύματα στην Τουρκία για κοινά έργα. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλεται το θέμα με τη Focus και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις.

“Ο αγωγός το επίκεντρο της τριμερούς” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που αναφέρει ότι Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ επιθυμούν πιο στενή περιφερειακή συνεργασία και καλούν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν. Αλλού αναφορά γίνεται σε δηλώσεις της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους για την ένωση με την Ελλάδα και τις αντιδράσεις της στους χειρισμούς στο Κυπριακό. Επίσης αναφορά γίνεται στην δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι δεν επιθυμεί την λιμουζίνα που αγόρασε το κράτος.

Η εβδομαδίαια εφημερίδα “Αντίλογος” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Καταιγισμός εξελίξεων” και αναφέρει ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα στα θέματα της ενέργειας και του Κυπριακού. Αλλού προβάλλει τις επαφές του Αντρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη και τις δηλώσεις που ακολούθησαν κυρίως για τις εγγυήσεις. Επίσης ο “Α” κάνει αναφορά στην πρώτη του σελίδα σε συνέντευξη με την Αν. Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου για τον τουρισμό.

Η “Γνώμη” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Ετοιμη, λέει, να πυρποληθεί για την Ένωση η Θεοχάρους” γράφει για εθνικιστικό παραλήρημα της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους σε συγκέντρωση στην Αθήνα. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι οι Κυβερνώντες απέδωσαν τιμές στον Γρίβα. Επίσης αναφέρει πως ήταν `φιάσκο` τα περί χρηματοδότησης του ΑΚΕΛ από την FOCUS και ότι ήταν κόλαφος η έκθεση για εκείνους που λοιδορούσαν.

“Xέρι-Χέρι ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ” τιτλοφορεί το κύριό του θέμα “ Το Κυπριακό Ποντίκι” που γράφει ότι τα δύο κόμματα βαδίζουν μαζί στο Κυπριακό και όχι μόνο. Αλλού προβάλλεται η χθεσινή τριμερής και γράφει ότι παρά την πανηγυρική εικόνα που δόθηκε φαίνεται ότι τα αποτελεσματα δεν είναι αυτά που πολλοί από εμάς θα ήθελαν αλλά και που το Ισραήλ θα ήθελε. Επίσης γίνεται αναφορά σε έρευνα στα κατεχόμενα ότι μόλις το 27% των Τ/κ βλέπει λύση φέτος.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Ενεργειακή σύνδεση” γράφει για την τριμερή της Λευκωσίας και τις αποφάσεις για τα ενεργειακά και την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.  Αλλού αναφορά γίνεται στην απόφαση των ιατρών να μην βλέπουν περισσότερους από τριάντα ασθενείς την μέρα. Επίσης προβάλλεται το θέμα των τιμών των καυσίμων.

ΚΥΠΕ- Κυριακή Χριστοδούλου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: