Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, με την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το αίτημα για άρση της ασυλίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους σε σχέση με καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις, οι εξελίξεις με το Λιμάνι Λεμεσού, η ανάγκη μεταρρύθμισης της παιδείας, η δίκη των δύο αστυνομικών της ΚΥΠ, αλλά και η επίσκεψη φλαμίνγκο στην περιοχή των αλυκών της Λάρνακας είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Τύπος, την Παρασκευή.

«Συζήτησαν εφ` όλης της ύλης» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στη συνάντηση χθες των δύο ηγετών και επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν στις διαφωνίες που υπάρχουν για κάθε ένα ζήτημα χωριστά όπως επίσης και για τις συγκλίσεις που υπάρχουν προκειμένου σταδιακά και με συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα καθοριστεί αφού συμφωνηθεί, να αναζητήσουν συγκλίσεις για τις διαφωνίες με στόχο τη θετική κατάληξη. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποτάθηκε στο Ανώτατο και ζήτησε την άρση της ασυλίας και άδεια έναρξης ποινικής δίωξης εναντίον του Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους σε σχέση με σοβαρές καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει ότι σύμφωνα με τον Ε/κ εκπρόσωπο στη ΔΕΑ αρχή στις 30 στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα για τις οποίες έδωσε άδεια ο τουρκικός στρατός θα γίνει από τη Μια Μηλιά αφού σύμφωνα με πληροφορίες της ΔΕΑ, στην περιοχή υπάρχει ομαδικός τάφος 140 αγνοουμένων.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Χωρίς κάλυψη ο … ραλίστας βουλευτής» και γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους σε σχέση με πρόσφατες σοβαρές εναντίον του καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις καθώς και ότι μιλώντας στο δελτίο του «Σίγμα» ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι εάν κάποιος έχει παραβιάσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πρέπει να τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείται ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και γράφει ότι κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο χωρίς να περιέχει εκπλήξεις. Αλλού, γράφει για έντονα καιρικά φαινόμενα χθες με έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους μέχρι επτά μποφόρ σε Πάφο και Λεμεσό, με Αστυνομία και Πυροσβεστική να τίθενται σε πλήρη εγρήγορση.

«Ανακατεύουν την τράπουλα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εκτιμώντας πως υπάρχουν «ενθαρρυντικές προοπτικές για την έγκαιρη λύση» κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Κύπρου να στηρίξουν την εν εξελίξει προσπάθεια ενώ παράλληλα στη χθεσινή πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το 2016 αποφασίσθηκε να αρχίσει η συζήτηση όλων των κεφαλαίων. Αλλού γράφει επίσης για το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους από τον Γενικό Εισαγγελέα για παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας και αναφέρεται στην τελευταία καταγγελία που έγινε γιατί «πετούσε» στην άσφαλτο με 190 χιλιόμετρα. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία ο «Φ» γράφει για την εμφάνιση των φλαμίνγκο στην περιοχή των αλυκών της Λάρνακας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Προλείανση εδάφους για ιδιωτικοποιήσεις» γράφει στο κύριο της θέμα ότι αυξήσεις στα τέλη για εξαγωγές κυπριακών προϊόντων, όπως το χαλούμι και οι πατάτες, προνοεί νέο Διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών για τις ταρίφες στα λιμάνια και ότι ο νέος τιμοκατάλογος ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες, πριν από την παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού σε ιδιώτη επενδυτή, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή για διαβούλευση. Αλλού γράφει ότι την ώρα που ο Υπουργός Γεωργίας θα παρουσιάζει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για τον Ακάμα, περιβαλλοντιστές και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες θα απαιτούν την πλήρη προστασία της χερσονήσου. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει ότι αύξηση των ανέργων στις 66 χιλιάδες δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και ότι τέσσερις στους δέκα είναι άνεργοι για πάνω από έξι μήνες.

«Διεφθαρμένοι μπάτσοι: `Είχαμε εντολές`» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” και γράφει ότι η ποινή των δύο αστυνομικών της ΚΥΠ που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς θα ανακοινωθεί στις 14 Ιανουαρίου αλλά ότι οι δικηγόροι τους επιχειρηματολόγησαν χθες ότι ενεργούσαν στη βάση διαταγών. Αλλού γράφει επίσης για το αίτημα άρσης ασυλίας του Γενικού Εισαγγελέα για τον βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους σε σχέση με αδικήματα παραβίασης του κώδικα κυκλοφορίας. Σε άλλο της θέμα η «CM» γράφει ότι ζευγάρι Βρετανών πλήρωσαν 67.000 στερλίνες για να κλωνοποιήσουν τον σκύλο τους που πέθανε στη Νότιο Κορέα.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη” με τίτλο «Έτοιμος για όλα ο Αρχιεπίσκοπος!» γράφει ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας από τη μια κινείται ως, κατά την εφημερίδα, «υποκινητής `κινημάτων κατά της λύσης ΔΔΟ` και την ίδια ώρα φροντίζει για τα προνόμια της Εκκλησίας στην μετά τη λύση εποχή». Αλλού γράφει για παρανομίες και επιδεικτική περιφρόνηση των θεσμών από τους ιθύνοντες της κυβερνητικής παράταξης που λειτουργούν ως άλλοθι στις παρανομίες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών και γράφει ότι επισπεύδουν την πώληση «κόκκινων δανείων».

«Τάζουν Αποζημιώσεις» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εβδομαδιαίας «Το ποντίκι» που γράφει ότι αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής πολιτικής κυβέρνησης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα είναι η προσπάθεια να δελεάσουν τους πρόσφυγες με τη «θεραπεία» της αποζημίωσης. Αλλού γράφει ότι για τρίτη συνεχή χρονιά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα παρευρεθεί στο μνημόσυνο του Γρίβα στις 24 του Γενάρη στη Λεμεσό και ότι θα παρατείνει για μια μέρα το ταξίδι του στο Νταβός. Αλλού προβάλει ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες με τα ποια ονόματα «παίζουν» σε ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ για τις Βουλευτικές 2016.

Η εβδομαδιαία “Cyprus Weekly” με τίτλο «Αποτυχία του σχολικού συστήματος» γράφει ότι τελευταία έρχεται η Κύπρος σε σχέση με τις κύριες θεματικές, ανάγνωσης, μαθηματικών και επιστήμες και ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση αν το νησί θέλει να βελτιώσει τα επίπεδά του και επικαλείται προς αυτό δηλώσεις του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου. Σε άλλο της θέμα προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών στις εσωτερικές της σελίδες ο οποίος μεταξύ άλλων λέει ότι επιθυμεί γρήγορη επίλυση των ακανθωδών ζητημάτων. Αλλού η “CW” γράφει ότι προς το τέλος οδεύει η διαμάχη για το ωράριο των καταστημάτων με την υπόθεση να βρίσκεται στα χέρια του Ανωτάτου που θα εξετάσει το θέμα την επόμενη Τρίτη.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: