Στους 11 οι νεκροί του Σουλτάν Αχμέτ: 9 Γερμανοί, 2 Νοτιοκορεάτες




Στους 11 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών της επίθεσης του Σουλτάν Αχμέτ και όπως μεταδίδεται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για εννέα Γερμανούς και δύο Νοτιοκορεάτες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επίθεση έγινε ενώ στο Σουλτάν Αχμέτ βρισκόταν μια ομάδα 33 Γερμανών οι οποίοι θα επέστρεφαν στη Γερμανία αύριο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρά την απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων γύρω από την επίθεση, δίνουν και το όνομα του βομβιστή. Πρόκειται για τον συριακής καταγωγής Ναμπίλ Φαντλί. Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν μετέδωσε ότι ο καμικάζι γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Συριακής καταγωγής ο καμικάζι της Πόλης, Γερμανοί οι 9 από τους 10 νεκρούς (photos-video)

Τουλάχιστον οι 9 από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε σήμερα την καρδιά της Κωνσταντινούπολης ήταν Γερμανοί υπήκοοι, ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος.

Οι περισσότεροι από τους 10 νεκρούς της σημερινής επίθεσης αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν Γερμανοί πολίτες, δήλωσε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, δήλωσαν πηγές του πρωθυπουργικού του γραφείου.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης στη Μέρκελ κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώνονται σχετικά με τις λεπτομέρειες από τη συνεχιζόμενη έρευνα όσον αφορά την επίθεση αυτή αυτοκτονίας, την οποία πιστεύεται ότι διέπραξε ένας Σύρος καμικάζι.

Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

“Δεν έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες (…) αλλά μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες θα μπορούσε και βρίσκονται μάλλον μεταξύ των θυμάτων”, δήλωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=d4LkB-c_w0E&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dd4LkB-c_w0E&has_verified=1

“Οι άνθρωποι αυτοί μετείχαν σε ένα οργανωμένο ταξίδι”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ, κατά την οποία σημείωσε ότι θα μιλούσε τηλεφωνικώς “τις επόμενες ώρες” με τον Νταβούτογλου.

“Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο”, πρόσθεσε η καγκελάριος και κατέληξε: “Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της”.

Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές δήλωσε παράλληλα από την πλευρά του ο Αλγερινός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Μέρκελ και σημείωσε ότι η Αλγερία θα πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος με αποφασιστικότητα για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στο μεταξύ ένας άνδρας συριακής καταγωγής, ηλικίας 28 ετών θεωρείται ο υπεύθυνος της επίθεσης αυτοκτονίας στο Σουλτάναχμετ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη σύσκεψη ασφαλείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι το πτώμα του καμικάζι της επίθεσης αυτοκτονίας βρέθηκε κομματιασμένο στο χώρο της επίθεσης και πρόκειται για συριακής καταγωγής άτομο το οποίο γεννήθηκε το 1988.

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς επανέλαβε ότι οι νεκροί είναι δέκα, προσθέτοντας ότι τα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους ξένοι πολίτες ενώ ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και δύο σοβαρά.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι από τις 20 Ιουλίου της περασμένης χρονιάς υπάρχουν συστηματικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία ενώ όπως σημείωσε τον περασμένο μήνα συνελήφθηκαν αρκετά μέλη του ISIS, προσθέτοντας ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα πριν την πραγματοποίηση επιθέσεων.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε αλληλεγγύη, λέγοντας ότι είναι σημαντική η διεθνής συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι Γερμανοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί έχουν τραυματιστεί σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση”, δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. “Επίσης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι Γερμανοί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει και αυτή ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

“Δεν έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες (…) αλλά μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες θα μπορούσε και βρίσκονται μάλλον μεταξύ των θυμάτων”, δήλωσε.

“Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο”, πρόσθεσε η καγκελάριος και κατέληξε: “Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της”.

A dead body lies on the ground after an explosion near by Blue Mosque, in the Sultanahmet district of central Istanbul, Turkey, 12 January 2016. Ten people are dead and 15 injured following an explosion in the Sultanahmet district of central Istanbul, the Anadolu news agency reported, citing the city's governor. According to the report, government sources suspect the explosion was intended as a terror attack. Police believe a suicide bomber was to blame, broadcaster CNN Turk reported. EPA, DENIZ TOPRAK ATTENTION EDITORS: GRAPHIC CONTENT.
A dead body lies on the ground after an explosion near by Blue Mosque, in the Sultanahmet district of central Istanbul, Turkey, 12 January 2016. Ten people are dead and 15 injured following an explosion in the Sultanahmet district of central Istanbul, the Anadolu news agency reported, citing the city’s governor. According to the report, government sources suspect the explosion was intended as a terror attack. Police believe a suicide bomber was to blame, broadcaster CNN Turk reported. EPA, DENIZ TOPRAK ATTENTION EDITORS: GRAPHIC CONTENT.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διεξάγονται έρευνες για την εκρηκτική ύλη και για τους υπευθύνους. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει εδώ και ώρα πληροφορίες ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Κάποιοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση. Στο νοσοκομείο Çapa έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα θύματα, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός. Τρεις Γερμανοί τουρίστες με ελαφρά τραύματα βρίσκονται στο νοσοκομείο Cerrahpaşa.

— Γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την καρδιά της Κωνσταντινούπολης και έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, οι πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες από το Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι πίσω από την μεγάλη βομβιστική επίθεση ενδέχεται να κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έκρηξη και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες συμβαδίζουν με την μεθοδολογία του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό επισημάνουν οι Τούρκοι αναλυτές.

«Υπάρχουν δυο ύποπτοι», αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής και ειδικός για θέματα ασφάλειας, Αττίλλα Σαντικλί. Στη συνέχεια της ανάλυσης του, ο ίδιος προσθέτει: «Πίσω από την επίθεση ενδέχεται να κρύβεται είτε το Ισλαμικό Κράτος είτε το PKK. Η μεθοδολογία της έκρηξης μας βοηθά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να πρόκειται για μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση στοχεύει σε τέτοιου είδους επιθέσεις, σε χώρους όπου υπάρχει άμαχος πληθυσμός για να ακουστεί η φωνή της».

Χθες το βράδυ, η εφημερίδα «Ραντικάλ» είχε δημοσιεύσει άρθρο γνώμης, το οποίο εμπεριείχε λίστα με μέλη του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία προετοιμαζόντουσαν για επιθέσεις εντός της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, με ταχύτητα φωτός, η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συσκότιση σχετικά με την έκρηξη στο Σουλταναχμέτ. Πλέον τα τουρκικά μέσα δεν μπορούν να μεταδώσουν εικόνες και λεπτομέρειες από τον χώρο της έκρηξης.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

A dead body lies on the ground after an explosion near by Blue Mosque, in the Sultanahmet district of central Istanbul, Turkey, 12 January 2016. Ten people are dead and 15 injured following an explosion in the Sultanahmet district of central Istanbul, the Anadolu news agency reported, citing the city's governor. According to the report, government sources suspect the explosion was intended as a terror attack. Police believe a suicide bomber was to blame, broadcaster CNN Turk reported. EPA, DENIZ TOPRAK ATTENTION EDITORS: GRAPHIC CONTENT.
A dead body lies on the ground after an explosion near by Blue Mosque, in the Sultanahmet district of central Istanbul, Turkey, 12 January 2016. Ten people are dead and 15 injured following an explosion in the Sultanahmet district of central Istanbul, the Anadolu news agency reported, citing the city’s governor. According to the report, government sources suspect the explosion was intended as a terror attack. Police believe a suicide bomber was to blame, broadcaster CNN Turk reported. EPA, DENIZ TOPRAK ATTENTION EDITORS: GRAPHIC CONTENT.

https://www.youtube.com/watch?v=sbXVNPWAKCo

Φωτογραφία via FOX News
Φωτογραφία via FOX News

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης.

Στις 10.20 στην πλατεία του Σουλτάν Αχμέτ όπου βρίσκεται ο Βυζαντινός Ιππόδρομος, στην Πόλη, πραγματοποιήθηκε η έκρηξη.

Ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς τραυματίες στα νοσοκομεία ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν σοβαρά τραυματίες. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η έκρηξη ήταν ισχυρή. Είδε μια μεγάλη φωτιά να ανεβαίνει μέχρι πολύ ψηλά. Η έκρηξη έγινε κοντά στον Βυζαντινό Ιππόδρομο.

`Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για καμικάζι ο οποίος ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό. Άλλες πληροφορίες λένε ότι η έκρηξη πραγματοποιήθηκε ανάμεσα με μια ομάδα τουριστών οι οποίοι πιθανόν να είναι Γερμανοί.

Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει την περιοχή ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερη βόμβα. Με μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε μέχρι και την πλατεία Ταξίμ και την ασιατική πλευρά της πόλης.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: