Εάν δεν “συμμορφωθούν” Αθήνα και δανειστές το ΔΝΤ θα φύγει, θα πει η Λαγκάρντ στον Αλέξη




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αλλάζει στάση, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι των υπολοίπων δανειστών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η απόφαση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ και των συνεργατών της σε όλα τα επίπεδα, είναι ότι τα πάντα θα γίνουν νόμιμα και δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά παραβίαση του Καταστατικού.

Με τα σημερινά δεδομένα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα δεν είναι καθόλου βέβαιη, και θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των όρων που θέτει στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη.

Αυτό ανέφερε στο «ΕτΚ» ενημερωμένη πηγή της Ουάσιγκτον, η οποία μίλησε για τη σκληρή στάση που θα ακολουθήσει απ’ εδώ και πέρα το Ταμείο στις συζητήσεις που θα έχουν τα στελέχη του με όλες τις πλευρές.

Οι δύο όροι, όπως τους δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις και επανέλαβε την Παρασκευή η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», είναι:

  • Η υλοποίηση -μία και καλή, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά- όλων των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από το 2010 μέχρι σήμερα, και
  • Η ισχυρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχουν υποσχεθεί γραπτώς οι Ευρωπαίοι στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, στο Ταμείο πιστεύουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «εξαπατήσει» τους Θεσμούς αντί να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που είχε εσχάτως συναντήσεις με στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, επέμενε να αμφισβητεί την ικανότητα του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης «να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα». Εάν η Ελλάδα δεν επιτύχουν πρωτογενή πλεονάσματα τότε θα απαιτηθούν μέτρα μερικών δισεκατομμυρίων, υποστήριξε η πηγή.

Ετσι, η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει προ των ευθυνών του τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που θα έχουν στο Νταβός παρουσία συνεργατών της που θα την συνοδεύσουν στην ελβετική πόλη. Η γενική διευθύντρια αναμένεται να τονίσει στον κ. Τσίπρα ότι το Ταμείο δεν είναι δεδομένο, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της είναι να παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Θα του πει ότι θα εξαρτηθούν όλα από τις επιδόσεις της κυβέρνησης του. Τα στελέχη του Ταμείου θεωρούν ότι το «ξεκαθάρισμα» των προθέσεων πρέπει να γίνει τώρα και οι αποφάσεις πρέπει να είναι υλοποιήσιμες, χωρίς καμία προσπάθεια αλλαγής αυτών από την Αθήνα

Από τον «θυμό» του ΔΝΤ δεν εξαιρούνται οι υπόλοιποι δανειστές της Ελλάδας και ειδικά της Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί μία συνεννόηση με το Βερολίνο, εν τούτοις είναι διαμετρικά αντίθετες οι θέσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρώπης Πόλ Τόμσεν διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις με τους Γερμανούς. Αλλωστε, ήταν ο κ. Σόιμπλε που συνέβαλε στην αναβάθμιση του. Όπως τονίστηκε στο ΕτΚ όλες οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι ο διορισμός του αποτελεί αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Τόμσεν μετέφερε προσωπικά στον κ. Σόιμπλε τις θέσεις του Ταμείου την Τετάρτη, στο Βερολίνο. Η ενημερωμένη πηγή επιβεβαίωσε στο ΕτΚ το τετ-α-τετ Τόμσεν-Σόιμπλε, αλλά αμφισβήτησε ότι ο αξιωματούχος του Ταμείου συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών. «Είχε επαφές με συνεργάτες του», είπε η πηγή.

Τα μέλη της τεχνικής επιτροπής του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και θα ακολουθήσει η επικεφαλής της Αποστολής κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, πιθανότητα στις 25 Ιανουαρίου και εφόσον φτάσουν στο γραφείο της δύο μελέτες της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον φορολογικό τομέα.

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, η ενημερωμένη πηγή μας είπε ότι το Ταμείο δεν απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά το ενέταξε στα δημοσιονομικά. Όμως, και ενώ συνεχίζεται η ανάλυση, εντοπίζονται σημεία που δεν αρέσουν και θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό. Ετσι, το βασικό ζητούμενο είναι πως θα ενταχθεί το ασφαλιστικό στον προϋπολογισμό του κράτους, με δεδομένη τη θέση του ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλύπτει τα ελλείμματά του. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου εξήγησαν στον αρμόδιο υπουργό τις ενστάσεις τους και συμφωνήθηκε να συζητηθούν κατά την επίσκεψη της Αποστολής στην Αθήνα. Πιστεύουν επίσης ότι επειδή πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα, θα απαιτήσει πολύ χρόνο η συζήτηση του ασφαλιστικού. Υπό την έννοια αυτή τα χρονοδιαγράμματα που γνωρίζαμε, για γρήγορη επίλυση του προβλήματος, δεν ισχύουν. «Θα πάρει χρόνο» είπε η πηγή.

Στο Ταμείο έχουν τρία σενάρια για το Ασφαλιστικό: το αισιόδοξο, το απαισιόδοξο και το «κανονικά» (middle of the road). «Ελπίζουν ότι στο αισιόδοξο δεν θα χρειαστούν μέτρα», τόνισε η πηγή αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

http://mignatiou.com/2016/01/to-dnt-theli-agelada-sto-asfalistiko/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: