Δεν χωρεί αναβολή στην σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου λέει ο Κύπρου Χρυσόστομος




Του Αριστείδη Βικέτου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας πρέπει να πραγματοποιηθεί στον χρόνο (Ιούνιος 2016 κατά την περίοδο της Πεντηκοστής), που αποφασίστηκε κατ’ άρχην το 2016, για να καταδειχθεί, όπως εύστοχα σημείωσε, «η ενότητά μας, η θέλησή μας να ξεπερνούμε τις δυσκολίες των καιρών και κυρίως να αποδείξουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ζώσα με μηνύματα ζωής προς τον σύγχρονο κόσμο».

Προσφωνώντας την σύναξη των Προκαθημένων, οι εργασίες της οποίας άρχισαν υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε έκκληση εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου προς τους λοιπούς Προκαθημένους «όπως, αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων, διαφυλάσσοντας την ενότητα της Ορθοδοξίας και αποφεύγοντας τον διασυρμό ανάμεσα σε ετεροδόξους και αλλοθρήσκους συγκατανεύσουν, με την μη εμμονή τους σε νέα θέματα, ή άλλες επουσιώδεις εισηγήσεις, στην πραγματοποίηση της εξαγγελθείσης ήδη μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί». Εάν η κάθε Εκκλησία, υπέδειξε, επιμείνει στις δικές της και μόνο θέσεις, το μόνο που θα επιτύχουμε είναι να προσδώσουμε χαρά στους ξένους και να κατακερματίσουμε την Ορθοδοξία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την σύγκληση εντός του έτους της Μεγάλης Συνόδου , επεσήμανε ότι «οι πραγματικές δυσκολίες και η συνειδητοποίηση του άμεσου κινδύνου που διατρέχουμε από το Ισλάμ θα πρέπει να μάς πλατύνουν τους ορίζοντες και να μας οδηγούν σε ορθή ιεράρχηση των πραγμάτων».

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίσης, ο Μακαριότατος εξέφρασε την γνώμη ότι τα προβλήματα της Εκκλησίας και των ανθρώπων είναι τα ίδια. Εκείνο , που απαιτείτε είναι, όπως σημείωσε η ανάγκη επιλογής νέας γλώσσας και νέας μεθόδου αντιμετώπισης των προβλημάτων του ανθρώπου, όπως αυτά παρουσιάζονται σήμερα. «Και είναι ανάγκη, να εκσυγχρονίσουμε τα όπλα μας. Θα πρέπει να καταφύγουμε σε νέα γλώσσα, σε νέα επιχειρήματα συγχρονισμένα, προσιτά, καταληπτά, προσγειωμένα», τόνισε. Με το να προβάλλουμε , συνέχισε , ως δικαιολογία τα νέα προβλήματα για την μη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου «δεν γινόμαστε και τόσο πειστικοί».
Στην σύναξη των Προκαθημένων για μελέτη και απόφαση επί των λεπτομερειών της επικείμενης Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας παρίστανται 11 Προκαθήμενοι, με τις αντιπροσωπείες τους και απουσιάζουν τρεις: ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης και ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, για λόγους υγείας, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος για προσωπικούς λόγους. Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο συνοδεύει ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο διάκονος, Κυπριανός. Την Κυριακή το πρωί στον ναό του Πατριαρχικού Κέντρου θα τελεστεί συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: