Αντί πενταμερής μόνο οι τρεις… Αυτό φαίνεται να θέλει να προκαλέσει ο Αναστασιάδης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποκλείει μια συνάντηση στο Νταβός με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, εάν και εφόσον προσκληθεί από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού.

Το γεγονός ότι έσπευσε να δηλώσει παρών σε μια συνάντηση πριν ακόμη σταλούν οι προσκλήσεις, προφανώς και δημιουργεί ερωτήματα. Είτε υπάρχει πρόθεση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και σπεύδει να προλάβει ο Πρόεδρος δείχνοντας αποφασισμένος να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση είτε θεωρεί κατάλληλο το χρόνο πραγματοποίησής της, ώστε να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο στο Κυπριακό και να αναδειχθούν τα προβλήματα.

Όπως και να έχουν τα δεδομένα, είναι σαφές πως σε μια τέτοια σύναξη όπου παρόντες είναι Αμερικανοί, Βρετανοί, Τούρκοι κλπ, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί στο τέλος να μην είναι διαχειρίσιμη. Σημειώνεται συναφώς ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εντάξει στους αρχικούς σχεδιασμούς τους μια συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, πριν η διαδικασία εισέλθει στην τελική της φάση ( ο κ. Άιντα είχε σχεδιάσει τέσσερις φάσεις: Καταγραφή συγκλίσεων, εντατικοποίηση συνομιλιών, συνάντηση με Γ.Γ. του ΟΗΕ και τελική φάση).

Την ώρα που η Λευκωσία ουσιαστικά εξουδετέρωσε πριν καλά-καλά εμφανιστεί την ιδέα για άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ουσιαστικά προσπαθεί να προκαλέσει τη συνάντηση των τριών. Ο Πρόεδρος ανέφερε χθες βράδυ πως δεν θα είχε ένσταση να συναντηθεί στο Νταβός με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εάν αυτό του ζητείτο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σήμερα σε γεύμα με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Το γεύμα παραθέτει το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, στο Chateau Status. Το Φόρουμ έχει συγκαλέσει αυτή τη φορά τη  σύνοδο του στη Λευκωσία και στην ατζέντα του είναι το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή. Είναι για πρώτη φορά στα πλαίσια του Φόρουμ, που παρευρίσκονται μαζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης. Στο παρελθόν πραγματοποιούνταν χωριστές συναντήσεις. Στη σύνοδο έχει προγραμματισθεί ειδική συνεδρία για το περιουσιακό.

Εξάλλου, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, προχθές συνήλθαν οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι οποίες εξέτασαν τα εκκρεμούντα θέματα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στόχος της αυριανής συνάντησης είναι να συζητηθεί μεν το περιουσιακό, αλλά παράλληλα και κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη ανοίξει.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Επτά ώρες ενημέρωνε τη ψευδοβουλή – Απάντησε στις ερωτήσεις/απορίες των ψευδοβουλευτών

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε χθες τους «βουλευτές», στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας της ψευδοβουλής, για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η ενημέρωση διήρκεσε επτά ώρες. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι «βουλευτές» του κατοχικού καθεστώτος είχαν πολλές ερωτήσεις, τις οποίες απάντησε με κάθε λεπτομέρεια, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια στις συναντήσεις αυτές. Πρόσθεσε ότι ενημερώνει επίσης και πολιτικά κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και τοπικές αρχές. Πρέπει, είπε ο κ. Ακιντζί, να ενημερώνεται το κοινό γιατί εμείς εργαζόμαστε για αυτούς προκειμένου να έχουν ένα καλό μέλλον. Όπως μεταδίδει από τα κατεχόμενα το Κυπριακό Πρακτορείο, η κ. Σιμπέρ ευχαρίστησε τον κ. Ακιντζί για την ενημέρωση για δεύτερη φορά των `βουλευτών` και είπε ότι οι `βουλευτές` εξέφρασαν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για κάποια θέματα. Σημειώνοντας τη σημασία που έχουν τέτοιες ενημερώσεις, είπε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης με πολιτική ισότητα.

Τόσο ο κ. Ακιντζί όσο και η λεγόμενη πρόεδρος της `βουλής` Σιμπέλ Σιμπέρ εξέφρασαν το συγκλονισμό τους για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων.

ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΛΥΣΗ Ο ΜΕΒΛΟΥΤ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσιαβούσιογλου είπε ότι μία δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο δεν θα ωφελήσει μόνο τις δύο πλευρές στην νήσο αλλά θα έχει θετική επίδραση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη γεωγραφία.

Οι αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έγιναν κατά την εναρκτήρια ομιλίας του στην 8η διάσκεψη των πρεσβευτών που πραγματοποιείται στην Άγκυρα. Ο κ. Τσιαβούσιογλου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση εργάζεται στενά με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε επίσης ότι η Άγκυρα έκανε ό,τι μπορεί για την επίτευξη μίας λύσης φέτος.

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ

«ΟΙ σχέσεις με την ΕΕ θα βάλουν τη σφραγίδα τους στο 2016» αναφέρει ότι ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων, Ρονά Γιρτζαλί. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2016, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου, και ότι κατ’ επέκταση οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα εξελιχθούν προς θετική κατεύθυνση. Ο Γιρτζαλί είπε : ««Η νότια Κύπρος ασκεί σήμερα πιέσεις. Θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Σε σχέση με αυτό, η θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα είναι ένα πιο σημαντικό θέμα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: