Αδυναμίες-ασυνέπεια Κομισιόν στα προγράμματα διάσωσης καταλογίζει το ECA




«Αδυναμίες και ασυνέπεια» στον χειρισμό των προγραμμάτων διάσωσης για χώρες που πλήττονταν από την οικονομική κρίση, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ (ECA).

Σύμφωνα με το Έθνος, το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέλυσε τον χειρισμό των προγραμμάτων διάσωσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία που έχουν ολοκληρωθεί και όχι αυτών σε Ελλάδα και Κύπρο που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία υλοποίησης.

Αν και οι ελεγκτές αναφέρουν ότι τα προγράμματα «έπιασαν» τους στόχους (μείωση ελλειμμάτων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), παρά την έλλειψη εμπειρίας από την πλευρά της Κομισιόν, ωστόσο διαπιστώνουν ότι αρκετές χώρες «δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης σε συγκρίσιμες καταστάσεις».

«Σε ορισμένα προγράμματα, οι όροι για παροχή βοήθειας ήταν λιγότερο αυστηροί, κάτι που έκανε ευκολότερη την συμμόρφωση…ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν δεν ήταν πάντα σε αναλογία με τα προβλήματα ή ακολουθούσαν τελείως διαφορετικά μονοπάτια» σημειώνεται στην έκθεση.

Οι ελεγκτές εντοπίζουν επίσης «αδύναμη επίβλεψη» των προγραμμάτων και «παραλείψεις στην έγγραφη τεκμηρίωση» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Κομισιόν χρησιμοποίησε ένα υπάρχον και μάλλον δυσκίνητο λογιστικό εργαλείο πρόβλεψης, ενώ ακόμη και στα πιο πρόσφατα προγράμματα, έλειπαν ορισμένα βασικά έγγραφα» υπογραμμίζει η έκθεση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: