Πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων για επιθέσεις κατά του ISIS




Το πράσινο φως για την έναρξη βρετανικών αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων του ISIS στη Συρία έδωσε η Βουλή των Κοινοτήτων, υποστηρίζοντας με 397 ψήφους υπέρ έναντι 223 κατά την πρόταση του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία RAF έχει σε ετοιμότητα δύο αεροσκάφη τύπου Tornado και έξι Typhoon για ανάπτυξή τους στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, ώστε να συμμετάσχουν στις επιθέσεις μαζί με τα οκτώ Tornado που ήδη επιχειρούν στο Ιράκ από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η έναρξη των επιχειρήσεων στη Συρία θεωρείται ζήτημα ωρών.

Με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπολογίζεται ότι περίπου 67 βουλευτές των Εργατικών της αντιπολίτευσης στήριξαν την κυβερνητική πρόταση, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της επέκτασης των αεροπορικών επιθέσεων από το Ιράκ και στη Συρία.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της δεκάωρης συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η ομιλία υπέρ των επιθέσεων που θεωρήθηκε η πιο πειστική ήταν αυτή του Εργατικού σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν. Ο κ. Μπεν χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές «φασίστες», υπενθυμίζοντας τον αγώνα των Εργατικών και όλων των Βρετανών βουλευτών κατά του Φράνκο, του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Η πύρινη ομιλία προκάλεσε το ασυνήθιστο για τη Βουλή των Κοινοτήτων χειροκρότημα των βουλευτών που υποστήριξαν την επέκταση των επιθέσεων.

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είπε ότι η Βρετανία έχει το ηθικό καθήκον, τη στρατιωτική ικανότητα, τη νομική κάλυψη και την υποχρέωση συμπαράστασης στους συμμάχους της που συνηγορούν υπέρ των επιχειρήσεων κατά του Daesh/ISIS στη Συρία.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κάμερον είπε ότι η πρότασή του αφορούσε την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας, καθώς το ρίσκο επιθέσεων παρόμοιων με αυτές του Παρισιού επί βρετανικού εδάφους -σχεδιασμένες στην «κεφαλή του φιδιού» που είναι η Ράκκα- είναι πραγματικό. «Αυτοί οι τρομοκράτες σχεδιάζουν να μας σκοτώσουν και να ριζοσπαστικοποιήσουν τα παιδιά μας. Θέλουν να μας σκοτώσουν για αυτό που είμαστε, όχι για αυτά που πράττουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι επιθέσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο ασφαλείας για τη Βρετανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε επίσης ότι η Βρετανία διαθέτει οπλοστάσιο υψηλής ακριβείας, αναφερόμενος στους πυραύλους Brimstone, που θα αποδειχθεί πολύτιμο στην προσπάθεια αποδυνάμωσης του ISIS. Εξάλλου απέκλεισε την ανάπτυξη βρετανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν το επιθυμεί, αλλά ότι θα ήταν παράγοντας ενίσχυσης της ριζοσπαστικοποίησης που θα λειτουργούσε υπέρ των ισλαμιστών.

Σε ό,τι αφορά τις φίλιες χερσαίες δυνάμεις που ήδη υπάρχουν επί συριακού εδάφους, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική ως προς τις επιδιώξεις των ετερόκλητων ομάδων που τις απαρτίζουν ή ως προς τον αριθμό τους. Εκτίμησε ωστόσο ότι υπάρχουν μετριοπαθείς δυνάμεις, ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί όταν εγκατασταθεί στη Δαμασκό μία μεταβατική κυβέρνηση και ότι οι αεροπορικές επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν «σημαντική ζημιά» στη ικανότητα δράσης του Daesh/ISIS.

Τόνισε ότι η Βρετανία υποστηρίζει την πολιτική και διπλωματική διαδικασία για ένα σταθερό διάδοχο καθεστώς. «Δεν είμαστε στο 2003 και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λάθη του παρελθόντος ως δικαιολογία για αδράνεια», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να απαντήσει στους ενδοιασμούς αρκετών βουλευτών υπό τη σκιά της εμπειρίας του Ιράκ.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση για βεβιασμένη εμπλοκή στον πόλεμο στη Συρία. Σημείωσε δε ότι οι επιθέσεις άλλων χωρών στη Συρία δεν έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και πρόσθεσε ότι στην ουσία δεν υπάρχουν αξιόπιστες χερσαίες δυνάμεις που θα συνδράμουν τους Βρετανούς. Αμφισβήτησε δε την ύπαρξη εξουσιοδότησης από τα Ηνωμένα Έθνη για τις επιθέσεις στη Συρία.

Συνολικά περίπου 150 βουλευτές πήραν τον λόγο σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε ιστορική. Οι περισσότεροι από αυτούς που εναντιώθηκαν στην πρόταση Κάμερον έθιξαν το ζήτημα των χερσαίων δυνάμεων και της επόμενης μέρας στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Times, λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς στηρίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με το ποσοστό από το 59% να πέφτει στο 48%.

Βομβαρδιστικά κτύπησαν στη Συρία

Βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado πραγματοποίησαν τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία μερικές μόνον ώρες μετά την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, δήλωσε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

“Πραγματοποιήθηκε ένα πλήγμα στη Συρία”, σημείωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα Tornado έχουν επιστρέψει στη βάση τους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πλήγματα αυτά.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος ΓκαβόςΒρετανία-Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: