Πολύ δύσκολη έως απίθανη η ουσιαστική προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας




Το Ισραήλ και η Τουρκία φαίνεται πως βρίσκονται κοντά στην ομαλοποίηση των σχέσεών τους. Παρόλα αυτά ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία.

Η ισλαμιστική ιδεολογία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και οι εγκάρδιες σχέσεις του με ακραίες οργανώσεις, όπως η Χαμάς, είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσουν εμπόδιο αργά ή γρήγορα.

Ο Ερντογάν και η ρητορική της κυβέρνησής του κατά του Ισραήλ, οι σχέσεις με την τρομοκρατική Χαμάς και η προσπάθειά του να εμπλακεί στην σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, μπορεί να κατακαθίσει αν υπάρχει μια συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας, όμως είναι απλώς ζήτημα χρόνου να επανέλθουν όλες αυτές οι αντϊσραηλινές ενέργειες.

Δύο ημέρες πριν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Χαλέντ Μασαάλ, ο οποίος κατόπιν συναντήθηκε και με τον Νταβούτογλου.

Φαίνεται πως η Τουρκία καθορίζει τις σχέσεις της με τη Χαμάς ενόψει μια συμφωνίας και της απαίτησης του Ισραήλ να φύγει από την Τουρκία το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς Σαλέχ Αρουρί.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας διαταράχθηκαν το 2010 με το επεισόδιο του πλοίου Μαβί Μαρμαρά. Οι δύο πλευρές είχαν, έκτοτε, επαφές, για να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά οι επαφές επιταχύνθηκαν τώρα, από την ανάγκη της Άγκυρας να ξεπεράσει τις συνέπειες της κρίσης με τη Μόσχα.

Η Τουρκία εισάγει πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία. ίσως ο Ερντογάν να σκέφτεται πως η προσέγγιση με το Ισραήλ είναι ένας τρόπος να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενη απώλεια της ρωσικής ενέργειας επαναφέροντας μια παλιά πρόταση για τη δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει με τα ισραηλινά συμφέροντα. Μόλις η κρίση με τη Ρωσία ξεπεραστεί η Τουρκία θα γυρίσει στα παλιά, στην σκληρή της αντϊσραηλινή στάση, εκτιμούν κορυφαίοι αναλυτές.

Ο αγωγός που προτείνει η Τουρκία θα είναι όμηρος της Τουρκίας, σε μέλλον, η οποία έτσι θα ελέγχει τις εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου, κάτι που η Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να δεχτεί.

Η επανασύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Ερντογάν να απομακρυνθεί από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάη, με τον οποίο φλέρταρε και να επιστρέψει ως καλό παιδί στην αγκαλιά της Δύσης.

Η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ δεν την καλύπτει έναντι της Ρωσίας, αλλά την προστατεύει από ενδεχόμενα ρωσικά πλήγματα. Το Ισραήλ αποτελεί απλώς έναν αντιπερισπασμό για την τουρκική ηγεσία. Επίσης η Ρωσία είναι δεδομένο ότι θα πράξει το παν για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην αγορά φυσικού αερίου.

Το Ισραήλ πρέπει λοιπόν να λάβει υπόψη του τα ρωσικά εμπορικά-οικονομικά συμφέροντα πριν αποφασίσει να εξάγει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας.

http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Israel-Turkey-thaw-may-be-only-temporary-438027

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: