“Παρίσι ή Λονδίνο είμαστε; Ανατολίτικο παζάρι είμαστε”, απάντησε ο Μπουτάρης




Στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πλατείας Αριστοτέλους, μετά τις αρνητικές κριτικές πολιτών, αναφέρθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

“Μας κοροϊδεύουν ότι είμαστε ανατολίτικο παζάρι. Γιατί ψέματα είναι; Τι είμαστε; Παρίσι ή Λονδίνο;”, αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Στάθηκε στο ότι κάθε χρόνο υπάρχουν κριτικές για το χριστουγεννιάτικο στολισμό καθώς σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι, ανέφερε πως είναι προτιμότερο τα παιχνίδια να βρίσκονται εντός του χώρου της Διεθνούς ‘Εκθέσεως, ενώ παραδέχτηκε πως στην πλατεία Αριστοτέλους “δεν είναι καλή η κατάσταση”.

‘Οσον αφορά τους πλανόδιους που συγκεντρώνονται στην πλατεία Αριστοτέλους ο δήμαρχος είπε “να αφήσουμε τους ανθρώπους να βγάλουν ένα μεροκάματο. Χριστούγεννα είναι. Η λύση δεν είναι να τους κυνηγάμε. Ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει, θα πρέπει να το κάνει η αστυνομία”.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ.Μπουτάρης ανέφερε επίσης πως η διοίκηση είναι κοντά σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ για παραχώρηση της Νέας Παραλίας για πενήντα χρόνια στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για τη νέα “τρύπα” ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας και αφορά εισφορές υπαλλήλων που παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την περίοδο 1999 – 2008, ο κ.Μπουτάρης είπε πως θα πληρωθούν τα χρήματα αυτά, ωστόσο θα ζητήσει από το κράτος “να κάνει ρύθμιση με μεγάλη διάρκεια χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις”.

Επιπλέον, ο δήμαρχος στάθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο από την εταιρία “Hellenic Seaways”.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά για τη γραμμή που θα εκτελείται από το πλοίο “Νήσος Σάμος” πως “είναι ασπιρινούλα για να περνάει η ώρα. Δεν είναι επιδοτούμενη θα είναι ένα ρίσκο της εταιρίας. Εμείς απαιτούμε πέρα από τη γραμμή σύνδεσης με τις Βόρειες Σποράδες και τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο”.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκαν επίσης σήμερα η διοίκηση, η καλλιτεχνική διεύθυνση και εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα για τα οικονομικά προβλήματα της κρατικής σκηνής.

Περίπατο στο κέντρο της πόλης θα κάνουν την Κυριακή οι «φουστανελάδες»

Περίπατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κάνουν το πρωί της ερχόμενης Κυριακής οι “φουστανελάδες” καθώς αναβιώνουν τα Ρουγκάτσια, ένα έθιμο που τελείται και σήμερα σε χωριά του κάμπου της περιοχής. Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα, συνοδεία μουσικής, θα περάσει από την Καμάρα, την Πλατεία Αριστοτέλους και την Τσιμισκή ενώ το έθιμο θα αναβιώσει και στη Χαλάστρα στις 3 Ιανουαρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία.

Στο στενό δέσιμο της καθημερινής ζωής της περιοχής με τη γη και την παράδοση αναφέρεται, με δήλωσή του, ο Δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος και σχολιάζει ότι τα “Ρουγκάτσια” είναι ένα από τα πιο παλιά ομαδικά έθιμα της Μακεδονίας, χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Αναφορικά με την προέλευση του εθίμου, ο Δήμος Δέλτα, επικαλούμενος πληροφορίες από το βιβλίο του Δημήτρη Πανταζόπουλου «Τ’ Αντέτια μας» κάνει λόγο για ένα από τα ωραιότερα Ρουµλουκιώτικα έθιμα και διευκρινίζει ότι η λέξη Ρουμλούκι είναι ονομασία της ευρύτερης περιοχής, επί τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα, μια ομάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά, περιφέρονται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χορεύοντας στους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού.

Επί τουρκοκρατίας, αδυνατώντας οι τουρκικές αρχές να αστυνομεύσουν τις περιοχές από επιθέσεις ληστών ανέθεταν σε ομάδες Ελλήνων να προφυλάξουν τους κατοίκους. Έτσι, νέοι από χωριά της περιοχής γύριζαν τις μέρες του 12ημέρου τα χωριά τα οποία και προστάτευαν και ως αντίτιμο των υπηρεσιών τους εισέπρατταν δώρα. Οι χωρικοί σε ένδειξη ευχαριστίας πλήρωναν τα ρουγκάτσια με ό,τι είχε ένα σπίτι τότε (κρέας, καλαμπόκι, σιτάρι, κρασί κ.α.).

Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίμου ήταν η συγκέντρωση χρημάτων που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού, σαν ενίσχυση για την οικοδόμηση ενός νέου ναού ή σχολείου ή την συντήρηση παλαιών κτιρίων.

Το να είσαι “ρουγκατσάρης” θεωρούνταν μεγάλη τιμή, καθώς οι “φουστανελάδες” είχαν την ευλογία της εκκλησίας. Σε περίπτωση που δύο διαφορετικές ομάδες αντάμωναν έπρεπε η μια να δηλώσει υποταγή στην άλλη, περνώντας κάτω από τις πάλες (σπαθιά) τις άλλης. Επειδή καμία δεν δέχονταν να το κάνει, μονομαχούσαν μέχρι θανάτου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: