Οργή σε Τουρκία για δηλώσεις Τραμπ περί μουσουλμάνων. Φουντώνει ο αντιαμερικανισμός




Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Δεκεμβρίου, ζήτησε την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως οι μουσουλμάνοι τρέφουν μεγάλο μίσος για τους Αμερικανούς.

Οι δηλώσεις του Τραμπ ξεσήκωσαν παγκόσμιο σάλο, ακόμα και εντός του κόμματός του. Ωστόσο ο Τραμπ ούτε απέσυρε τη δήλωση, ούτε απολογήθηκε για αυτή.

Στην Τουρκία ο Τραμπ, με τις δηλώσεις του κατάφερε να συγκεντρώσει εναντίον του τα πυρά του συνόλου των κομμάτων και των ΜΜΕ. Στην Τουρκία οι περισσότεροι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ο Τραμπ θα πετάξει με τις κλωτσιές τους μαύρους από τον Λευκό Οίκο», κυκλοφορεί ως «αστείο» στην Τουρκία.

Τουρκικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με τίτλους όπως: «Αν αυτί ο τύπος εκλεγεί οι μουσουλμάνοι δεν θα μπορούν να πάνε στις ΗΠΑ». Άλλες αναπαράγουν διάφορες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τραμπ, κυρίως σε σχέση με τους μουσουλμάνους, κατηγορώντας της ΗΠΑ και για τον φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό.

Πολλοί στην Τουρκία ακολουθούν άλλη τακτική, θυμίζοντας στον Τραμπ τις επενδύσεις του στην Τουρκία και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. «Πάρε τα λεφτά σου και φύγε», ή «Μποϋκοτάζ στα προϊόντα του Τραμπ», είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας επιτίθενται και στον Αϊντίν Ντογκάν, τον γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τον Τραμπ. Παρά το μίσος του για τους μουσουλμάνους, αναφέρουν, ο Τραμπ κερδίζει από τους μουσουλμάνους, ενώ επιμένουν να μετονομαστεί ακόμα και οι ουρανοξύστες Τραμπ, ιδιοκτησίας του Ντογκάν, σε ουρανοξύστες Ερντογάν.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αντέδρασε στις δηλώσεις Τραμπ στις 9 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντάς τις ως ρατσιστικές και ζητώντας την καταδίκη τους από τα μη μουσουλμανικά κράτη. Ο Ερντογάν δεν αντέδρασε, προσωπικά παρά μέσω του ιδρυτή του Facebook Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ζήτησε τον διαχωρισμό του Ισλάμ από την τρομοκρατία.

Η τουρκική κοινή γνώμη επίσης αντιδρά άμεσα. «Οι Αμερικάνοι είναι ρατσιστές και μισούν τους μουσουλμάνους», αναφέρουν Τούρκοι πολίτες. «Αυτοί εξέλεξαν τον Σβαρτσενέγκερ, δεν θα βγάλουν τον Τραμπ», λένε άλλοι. Πάντως για καλό και για κακό οι ΗΠΑ έκλεισαν το προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Δεκεμβρίου, φοβούμενες επιθέσεις του τουρκικού όχλου.

Είναι δεδομένο πως οι δηλώσεις Τραμπ θα πυροδοτήσουν ακόμα περισσότερο το αντιαμερικανικό μένος στην Τουρκία.

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/12/turkey-usa-prepares-for-trump-presidency.html#ixzz3u6pWxdYU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: